stomen

Gebroeders Arkenbout, Courgette teler

Adresgegevens

Gebroeders Arkenbout
Bollaarsdijk 9
3231LA Brielle

Bekijk
op kaart

Adres

Gebroeders Arkenbout
Bollaarsdijk 9
3231LA Brielle

Gebroeders Arkenbout

Op een gegeven moment voel je wat je gewas nodig heeft, en dat vindt Sjaak Arkenbout het mooiste aan zijn vak. Samen met zijn broer teelt hij nu 10 jaar courgettes op 2 hectare grond in het familiebedrijf dat in 1922 is ontstaan.

Geschiedenis

In 1922 begon mijn opa met de buitenteelt in een klein kasje zoals dat vroeger ging. Er werden verschillende groenten en fruit in een kas geteeld en zo verkocht. Mijn opa teelde toen witlof, druiven, sla, andijvie en meer. In 1954 nam mijn vader de tuin over en startte met de teelt van druiven en tomaten. Mijn broer Erik en ik namen het bedrijf over en tot tien jaar geleden teelden we tomaten waarna we zijn overgegaan op de teelt van courgette! Dit was uit noodzaak, ons gebied mocht niet uitgebreid of verkast worden. Twee hectare grond is voor tomaten niet veel, maar voor courgette wel!

De teelt

Op 2 hectare grond telen wij groene én gele courgette. In de zomer doen we dit met zes uitzendkrachten, in de rest van het jaar helpen onze vrouwen mee. We telen de courgettes niet op de grond, maar een halve meter erboven op de goot. Begin januari poten we, dan doen we tot juni met een plant waaruit elke maand nieuwe courgettes groeien. De plant moet hierna ook nog bestoven worden. Wanneer dit is gelukt groeit er na één week al een oogstbare courgette uit. In juni gaan de planten eruit en trekken we een nieuwe teelt door tot november. Tussen het poten en de oogst binden we elke week opnieuw touwtjes aan de planten.

Visie

De courgette is een gewas waar je zeven dagen per week bij moet zijn, je moet er altijd tussen lopen en alles volgen. Wanneer de courgettes gelucht moeten worden en water moeten krijgen is een gevoel wat je langzamerhand krijgt, dat is het mooie van het vak. Je wilt toch dat de teelt er zo goed mogelijk bij staat. Ook geniet ik van de vrijheid die ik heb als teler, ook al ben ik er zeven dagen per week mee bezig, ik ben nog steeds eigen baas.

Telertip

Net als de komkommer hoeft de courgette niet in de koelkast. De courgette kan veel hebben, maar het beste kun je hem bewaren op een koele plek. Zelf maken wij graag courgettesoep en mijn schoonzus maakt heerlijke lasagne met plakken van courgette.

We eten graag courgettesoep!
arkenbout4.jpg
arkenbout.jpg
gelecourgette.jpg
arkenbout5.jpg
arkenbout2.jpg
arkenbout6.jpg
arkenbout3.jpg