stomen

Gebr. Kos exploitatie BV, Coolwrap teler

Adresgegevens

Gebr. Kos exploitatie BV
Kerkmeerweg 12
1724PK Oudkarspel

Bekijk
op kaart

Adres

Gebr. Kos exploitatie BV
Kerkmeerweg 12
1724PK Oudkarspel

Contact met de teler

Gebr. Kos exploitatie BV

De boers Gert Jan en Robert Kos telen sluitkool en het nieuwe product de coolwrap. Dit is een vierkant koolblad van een speciaal geselecteerde platte witte kool met een milde en zoete smaak. Deze is te gebruiken als wrap, voor sushi of onderdeel van een gezonde sandwich.

Ons bedrijf

Gebroeders Kos Expolitatie is echt familiebedrijf in het Noord-Hollandse Oudkarspel, dat wordt gerund door de broers Gertjan en Robert Kos. Het bedrijf is 57 jaar geleden opgericht door Opa Kos. Toen nog een bedrijf dat aardappelen, tulpen en kool teelde. Wij hebben ons helemaal gespecialiseerd in coolwrap, sluitkool, zoals rode en witte kool, spitskool  boerenkool en groene kool. We hebben twee vaste medewerkers en in het seizoen tussen de tien en vijftien losse uitzendkrachten.

 

 

Coolwrap

Wij telen dit jaar voor de tweede keer ook de coolwrap. Dit is een vierkant koolblad van een speciaal geselecteerde platte witte kool met een milde en zoete smaak. Deze is te gebruiken als wrap, voor sushi of onderdeel van een gezonde sandwich. Maar ook als ingrediënt in een gezonde, smaakvolle salade. Niet alleen de smaak is anders dan de gangbare witte kool, maar de teelt ook.  Dit jaar hebben we in april de eerste plantjes op het land geplant, maar we merken dat de kool veel meer water nodig heeft. Na een groeiperiode van ongeveer een half jaar kunnen we in september tot en met december de eerste coolwraps van het land oogsten. We zijn altijd op zoek naar vernieuwing. Het leuke daarvan is dat, ondanks onze jarenlange ervaring in het telen van sluitkool, we deze kool moeten leren kennen en hoe hij onder verschillende weersomstandigheden reageert. Dit blijft altijd een uitdaging.

Sluitkool

Sluitkool is een plantensoort waarvan de bladen van het bladgewas zich dicht opeen over het groeipunt sluiten en zo de eigenlijke kool vormen. Wij telen dit product op circa twaalf verschillende teeltlocaties met een totale oppervlakte van 100 hectare. Op ongeveer de helft van de totale teeltoppervlakte bewerken wij op biologische wijze. Zo zijn we in het bezit van een Skal-certificaat, wat inhoudt dat het product biologisch is geteeld en ook het productieproces aan de wettelijke voorschriften van biologische productie voldoet.

In onze laatste uitbreiding is veel aan energiebesparing gedaan. Een voorbeeld is vloerverwarming door middel van restwarmte uit de koelcellen of energiezuinige ventilatoren. We denken op dit moment ook na of zonnepanelen voor ons een optie zijn.

Visie

Alle sluitkool wordt bij het bedrijf zelf verpakt in alle soorten fust die onze afnemers wensen. We willen ons in de toekomst meer toeleggen op het opslaan van onze gewassen onder zuurstofarme omstandigheden. Daarmee kunnen we het seizoen rekken en de producten het jaarrond in het schap houden.

 

 

Tips

Groene kool is een typische wintergroente en goed verkrijgbaar in de herfst en winter, maar ook wel, in mindere mate in de lente en de zomer. Een krop groene kool is op een koele plaats (12 tot 14 graden Celsius) ongeveer twee weken te bewaren. Dat hoeft niet in de koelkast, behalve als het voorgesneden kool betreft. De kant-en-klare groente is hooguit een aantal dagen in de koelkast te bewaren. Je kunt deze groente prima invriezen, door de bladeren van tevoren even twee minuten te blancheren. Groene kool kan op verschillende manieren bereid worden in de keuken. Lekker is de buitenste bladeren te vullen met een vleesgerecht, op te rollen en te stoven in de pan.

vo_gebr.-kos_profiel.jpg
vo_gebr.-kos_telersprofiel-1.jpg
vo_gebr.-kos_telersprofiel-2.jpg