stomen

Fruitteeltbedrijf Fa. Mol, Junami teler

Adresgegevens

Fruitteeltbedrijf Fa. Mol
Hollepoldersedijk 7
4454PX Borssele

Bekijk
op kaart

Adres

Fruitteeltbedrijf Fa. Mol
Hollepoldersedijk 7
4454PX Borssele

Contact met de teler

Fruitteeltbedrijf Fa. Mol

Fruitteeltbedrijf Fa. Mol in het Zeeuwse Borssele werd al begin 20e eeuw opgericht door grootvader Mol. Sinds 1983 is het bedrijf in handen van de broers Albert en Ko Mol en ook de zoon van Ko (Mark) werkt als beoogd opvolger in het bedrijf. Ons bedrijf heeft een boomgaard met een oppervlakte van 40 hectare. Daarvan is 25 hectare met appelbomen beplant en de overige hectares met perenbomen. De gemiddelde jaaropbrengst ligt tussen de 1000 en 1500 ton. We werken met enkele losse krachten en tijdens de oogstperiode maken we gebruik van zo’n dertig seizoenarbeiders.

Teelt

We telen diverse appelrassen. Naast de bekende Nederlandse Elstar en Jonagold en ook Goudrenetten telen we nieuwere rassen als Junami en de Nederlandse Wellant. De Junami is een appelras, dat afkomstig is uit Zwitserland. De Junami is een van de betere appels in het assortiment van The Greenery. Zijn mooie ronde vorm en opvallende rode kleur maken dat je er graag je tanden in zet! Deze appel heeft een frisfruitige smaak en een knapperige ‘bite'. Bovendien is hij bij uitstek geschikt om mee af te vallen, vanwege een bepaald stofje dat in de appel zit. Dit zorgt ervoor dat niet alle suikers die je eet in je lichaam worden opgenomen. We telen het ras Junami nu zo’n zes jaar met veel tevredenheid. De teelt is niet eenvoudig. Je moet een aantal keren doorplukken, wil je een kleine appel krijgen. De Junami groeit flink en dat resulteert in bijzonder rijke oogst.

Het hoofdras van de peren is de Conference en daarnaast telen we de Doyenné du Comice. De Conference is in Nederland het meest geteelde ras. Het sappige vruchtvlees is lichtoranje en zoet. Het grote voordeel van dit ras is de lange afzetperiode, omdat het lang bewaard kan worden en tijdens de bewaring de smaak goed behouden blijft.

Visie

Gewasbescherming doen we vooral milieubewust. Daarbij maken we zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke vijanden van die insecten die de fruitbomen en vruchten aantasten. Enkele voorbeelden: met de roofmijten kan je spint en roestmijten in de appelteelt vrijwel volledig biologisch bestrijden. Omdat de levenscyclus van de roofmijt en de fruitspint bijna gelijk lopen, zal er bijna nooit schade ontstaan voordat de schadelijke insecten zijn opgeruimd. De roofwants doet goed werk bij peren ter bestrijding van de perenbladvlo. De fruitmot bestrijden we desgewenst met feromoonvallen, maar dat hangt af van de schadedrempels. Alleen als we teveel hinder ondervinden, grijpen we in.

We zijn GlobalG.A.P. gecertificeerd. Dit betekent dat we de vervuilende invloed op het milieu zoveel mogelijk beperken, het gebruik van chemische middelen verminderen en ons verantwoordelijk opstellen met betrekking tot de veiligheid en gezondheid van werknemers en het welzijn van de dieren. Specifiek voor het leveren van peren aan de Engelse supermarkten zijn we Tesco Nurture gecertificeerd. We hebben op het bedrijf een koelcapaciteit van 750 ton. Sorteren en verpakken kunnen we zelf, maar besteden we ook met enige regelmaat uit.

Tip

Bewaar appels en peren altijd in de koelkast en laat het fruit voordat je het opeet even op de gewenste temperatuur komen. Dan behoudt het z’n knapperigheid en frisse smaak.