stomen

Firma A.T van Gurp & Zn, Komkommers

Adresgegevens

Firma A.T van Gurp & Zn
Fittersweg 1-3
3257 LD Ooltgensplaat

Bekijk
op kaart

Adres

Firma A.T van Gurp & Zn
Fittersweg 1-3
3257 LD Ooltgensplaat

Contact met de teler

Firma A.T van Gurp & Zn

In de punt van Goeree-Overflakkee, in Ooltgensplaat, staat het familiebedrijf van Van Gurp & Zn. Na de watersnoodramp in 1953 is opa Adri begonnen met de teelt van groente. In de jaren erna zijn de twee zoons, Teun en Adri, erbij gekomen. Het was een zoektocht naar welk gewas, maar half jaren '70 zijn ze overgegaan naar komkommers. Dat beviel zo goed dat ze sindsdien alleen nog maar komkommers verbouwen. Tegenwoordig is zoon Adriaan ook toegevoegd aan het bestuur en runnen ze nu met zijn drieën het bedrijf.

Ons bedrijf

De familie van Gurp & Zn zit niet stil. In 2022 is er druk verbouwd want er is een nieuw stuk kas bij. Het bedrijf bestaat nu uit ruim 3 hectare komkommers. Daarvoor was het 2 hectare. Vader Teun en oom Adri zijn van jongs af aan in het bedrijf gegroeid. Sinds schooltijd zit zoon Adriaan er ook bij. Nu voeren ze met zijn drieën het bedrijf aan. Adriaan (bouwjaar 1987) is nog jong en hoopt nog lang met plezier rond te mogen lopen. Plannen genoeg want hij hoopt over +/- 5 jaar kas 1 te vernieuwen met de nieuwste technieken.

 

 

De teelt

We starten in Januari met het planten van komkommerplantjes in alle drie de kassen. Vanaf half februari komen er verse komkommers. We planten 3x in het jaar opnieuw. Dit doen we dus ook nog begin Mei en eind Juli. De planten zouden wel langer door kunnen,  maar de kwaliteit wordt veel minder van de komkommers. Er is meer beschadiging en er komen ook meer kromme en kleinere komkommers. In deze teelt is het dus raadzaam om 3x per jaar nieuwe planten te planten. We investeren ook in nieuwe rassen. Elk jaar zetten we stekjes om te ontdekken of er een beter ras bij zit. Elk seizoen heeft namelijk een anders ras met zijn kwaliteiten.

 

 

Duurzaamheid

In de nieuw aangebouwde kas gebruiken we de nieuwste technieken. Zo is de kas gebouwd dat hij energie efficiënt is. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de techniek die is toegepast voor luchtbehandeling. Komkommers hebben een bepaalde warmte en luchtvochtigheid nodig en dit kunnen we met deze techniek reguleren. Verder zijn we Planetproof, Global Gap en GRASP gecertificeerd.   Zo zijn we op dit moment bezig om zonnepanelen te installeren op onze nieuwe hal, zodat we onze eigen energie kunnen opwekken.

Met een grote glimlach verteld Adriaan: "Elke dag opnieuw als ik de kas binnen loop, word ik gelukkig als het gewas er mooi bijstaat, mooie bloemen heeft en goede kwaliteit komkommers."

Toekomst

We zijn altijd bezig om het beste uit de kas te halen met als resultaat de hoogste kwaliteit komkommers. Dit doen we op een verantwoorde wijze. Zo streven we ernaar om zoveel mogelijk biologische bestrijdingsmiddelen in te zetten. We blijven ook vooruit kijken wat de nieuwe ontwikkelingen zijn. Op dit moment maken we geen gebruik van belichte teelt. Dit is nog niet op ons pad gekomen, maar we kijken zeker naar de toekomst en wat de ontwikkelingen hierin zijn.

van-gurp_komkommers-2.jpg
van-gurp_komkommers-17.jpg
van-gurp_komkommers-20.jpg
van-gurp_komkommers-7.jpg
van-gurp_komkommers-8.jpg
van-gurp_komkommers-10.jpg
van-gurp_komkommers-13.jpg
van-gurp_komkommers-15.jpg