stomen

De Linge Aubergine, Aubergine

Adresgegevens

De Linge Aubergine
Hydrangea 6
6681 RB Bemmel

Bekijk
op kaart

Adres

De Linge Aubergine
Hydrangea 6
6681 RB Bemmel

Contact met de teler

De Linge Aubergine

Jan van der Harg Jr. komt uit een tuindersfamilie en is en vanaf jongs af aan te vinden op het paprikabedrijf van zijn ouders. In 2016 trad hij toe tot de firma van zijn vader. Tot eind 2019 runt Jan het paprikabedrijf in Bemmel samen met zijn vader waarna zijn vader uit dienst treedt. In 2019 komt er door een overname, naast het paprikabedrijf, er een auberginebedrijf bij. Dit is het ontstaan van De Linge Aubergine. Een bedrijf van ruim 7,8 ha.

Ons bedrijf

De Linge Aubergine teelt paarse aubergines. Sinds de zomer van 2021 maken we gebruik van een biomassa (duurzaam energie) centrale waar we warmte vandaan halen. Zo kunnen we ons gasverbruik radicaal reduceren met pak en beet 90%. Om te groeien hebben aubergines CO2 nodig. Dit kopen we in via een vuilverbrander die het anders zou uitstoten in de lucht. Deze vuilverbrander vangt het C02 af maakt het zuiver en die gebruiken we. Bij De Linge aubergines, verpakken we alles zelf in klant specifieke verpakkingen. Dit doen we efficiënt zodat er zo min mogelijk tijd tussen plukken en vervoer zit. Op deze manier kan de geplukte aubergine binnen 24 uur in de winkel liggen!

De Teelt

De aubergine is een vaste plant die wordt geteeld als eenjarig gewas. De gekweekte planten kopen we van een plantenkweker en deze worden in de 1e week van Januari in de kas gezet.  Het oogsten van de aubergines start vanaf eind Februari. Dit loopt door tot eind oktober. De groei van bloem tot aubergine duurt ongeveer 3 weken.

 

 

De groei van bloem tot aubergine duurt ongeveer 3 weken.

Duurzaamheid

Totaal hebben we bij Van de Harg CV ruim 2,500 zonnepanelen, waarvan er 800 liggen bij De Linge aubergine. Het stroomverbruik is daardoor nagenoeg zelfvoorzienend. Het water wordt gerecirculeerd,  er wordt geen water weg gedaan. We participeren ook in een energiecluster. Dit is een gezamenlijke energievoorziening met telers uit de regio, waardoor we onderling efficiënter met energie kunnen omgaan.  Dit doen we onder Next garden. 

 

Binnen de teelt zetten we hommels in voor bestrijding. Daarnaast zetten we zoveel mogelijk biologische bestrijdingsmiddelen in. Alle aubergines die we telen vinden een plekje in de markt. Of ze nu puntgaaf zijn of een beetje krom of te klein. We doen niet aan verspilling.

 

De Toekomst

Voor beide bedrijven geldt dat alles wat we doen zo duurzaam mogelijk doen maar ook optimaal en efficiënt. We kijken wat de markt nodig heeft en stemmen hierop de teelt af.  Voor de toekomst willen we graag investeren in een koelcel. Deze kan de aubergines na het plukken en verpakken maar voor transport snel  terug koelen tot 12-13 graden. Hierdoor zijn ze langer houdbaar.  
Daarnaast zijn wij volop bezig met CO2 neutrale aubergines.

aubergine_5_lr.jpg
aubergine_lr.jpg
aubergine_2_lr.jpg
aubergine_3_lr.jpg
aubergine_4_lr.jpg
foto-zonnepanelen-de-linge-aubergine.jpg