stomen

Ardi-fruit C.V., Appel en peer teler

Adresgegevens

Ardi-fruit C.V.
Boveneind ZZ 51a
3405AN Benschop

Bekijk
op kaart

Adres

Ardi-fruit C.V.
Boveneind ZZ 51a
3405AN Benschop

Contact met de teler

Ardi-fruit C.V.

Sinds 1997 zijn wij, Dick en Arjan, gestart met een handelsbedrijf in de appels en peren. In 2003 hebben wij daarbij het bedrijf van onze ouders overgenomen. Inmiddels verbouwen wij in onze boomgaard onder andere Conference en Doyenné du Comice peren, maar ook Elstar en Boskoop (goudreinet) appels.

Het bedrijf

We werken momenteel samen met één vaste werknemer. Verder hebben we jongelui in dienst voor het sorteren, dunnen en diverse werkzaamheden in de boomgaard. De oogst voor onze peren vindt plaats in september en de appels in september en oktober. Het oogsten van bijvoorbeeld de Elstar doen we in drie of vier keer. Sommige appels kunnen dan nog bijkleuren, zodat ze het juiste blosje krijgen. 

De teelt

Het plukken gebeurt met pluktreinen en hoogwerkers en er kan gemiddeld zo’n 40 tot 65 ton per hectare geplukt worden. Als de bomen toegankelijk zijn, kan er het meest efficiënt gewerkt worden. Wij snoeien de bomen daarom zo dat het een open boom wordt, waardoor de plukkers er goed bij kunnen. Een ander voordeel van deze snoeiwijze, is dat de bomen zo meer licht krijgen. Dan groeien de vruchten het jaar erna nóg beter!

Visie

Appelbomen gaan ongeveer vijftien jaar mee. Perenbomen kunnen veel langer toe; wel een jaar of veertig! De natuur moet soms gestuurd worden als het niet vanzelf wil gaan. Er wordt dan ingegrepen met biologische of chemische middelen. We willen de natuur zo veel mogelijk in evenwicht te houden. We proberen dan ook natuurlijke vijanden zoals roofwantsen te sparen.

Door onze milieuvriendelijke bestrijdingswijze zijn we Global Gap gecertificeerd. Toch willen we graag nog een certificaat in huis halen! In de toekomst willen we namelijk ook sorteren voor verschillende telers uit de regio. Want, ondernemerschap is meer dan alleen een goed product leveren. Wij hebben nu een sorteermachine met een sorteercapaciteit van tien ton per dag. Dit willen we gaan uitbreiden naar ruim twintig ton. Hiermee hopen we een tweede certificaat in de wacht te slepen.

 

teler_ardifruit3.jpg
teler_ardifruit8.jpg
teler_ardifruit7.jpg
teler_ardifruit.jpg
teler_ardifruit9.jpg
teler_ardifruit5.jpg
teler_ardifruit6.jpg
teler_ardifruit2.jpg
teler_ardifruit4.jpg

Tip

Wij zijn supertrots op ons bedrijf; in een korte tijd hebben we zoveel kunnen bereiken. Onze tip is dan ook: denk vooruit en maak je dromen waar! We geloven dat met hard werken uiteindelijk alles bereikt kan worden. 

'Denk vooruit en maak je dromen waar'