stomen

Aardbeienkwekerij Lavrijsen, Aardbei teler

Adresgegevens

Aardbeienkwekerij Lavrijsen
Vooreind 11a
5096BC Hulsel

Bekijk
op kaart

Adres

Aardbeienkwekerij Lavrijsen
Vooreind 11a
5096BC Hulsel

Contact met de teler

Aardbeienkwekerij Lavrijsen

Aardbeienkwekerij Lavrijsen is een echt familiebedrijf en wordt in een maatschap geleid door de broers Theo en Corné Lavrijsen. In samenwerking met onze ouders Guus en Mien. Als derde generatie staan wij aan de wieg van de aardbeienteelt. Het bedrijf, waar onze opa en oma 55 jaar geleden hobbymatig mee zijn gestart, heeft zich in der loop tijd helemaal gespecialiseerd in het kweken van aardbeien. We telen op twee verschillende locaties in zowel Reusel als Hulsel, met een totale oppervlakte van 40.000 vierkante meter aardbeien van het ras Elsanta. Onze jaarproductie bedraagt gemiddeld zo´n 375.000 kilo. Ook verzorgen we zelf de opkweek van de nieuwe aardbeiplanten. In ons bedrijf werken 5 vaste medewerksters, 20 scholieren en in de piekperiode circa 20 Poolse uitzendkrachten.

Teelt

De teelt bestaat uit 21.000 vierkante meter glasaardbeien verwarmd, 3600 vierkante meter glasaardbeien zonder verwarming en 14.000 vierkante meter aardbeien op stellingen, deels onder plastic. Door deze teelten aansluitend achter elkaar te planten, kunnen we van begin april tot kerstmis aardbeien plukken. Dit is mogelijk doordat we de winterrust van de plant verlengen in de koelcel bij -1.5 graden Celsius. In kassen en op de stellingen worden de aardbeien in emmers met veen geteeld. Druppelaars zorgen er voor, dat de aardbeienplanten regelmatig van voeding en water worden voorzien. Via een ingenieus buizenstelsel in de grond zorgt de computer er voor, dat dit alles tijdig gebeurt.

Elsanta is een smaakvol aardbeiras met een goede houdbaarheid. De vrucht heeft een goede smaak met een sterk aardbeiaroma en is zeer geschikt voor verse consumptie. De kas verwarmen we met aardgas, de CO2 die vrijkomt, hergebruiken we in de kas om de groei van de aardbeienplanten te stimuleren. De kassen zijn voorzien van (energie)schermen. Deze schermen, die automatisch dicht en open gaan, worden door een klimaatcomputer aangestuurd en gaan dicht als het buiten donker en koud is. Zo gaan we zo zuinig mogelijk om met energie. Het water met meststoffen dat terugkomt van de planten wordt ontsmet en hergebruikt in de teelt.

Oogst

Als de aardbeien een mooie rode kleur hebben, kunnen ze geoogst worden in de verpakking die de klant vraagt. Het oogsten gebeurt zoveel mogelijk in de vroege ochtend, dan zijn de vruchten het stevigst. Na de oogst gaan de aardbeien direct in de koelcel, waar ze teruggekoeld worden. Ze worden dezelfde dag nog getransporteerd naar The Greenery in Breda. Daar worden de aardbeien verpakt en uitgeleverd aan de klant. Dit proces proberen we zo kort mogelijk te houden , zodat de consument dagelijks verse aardbeien kan eten.

Visie

In de kas gebeurt veel op het gebied van biologische gewasbescherming. Zo zetten we Cumerus in tegen trips, roofmijt tegen spint en de sluipwesp zetten we in om luis te bestrijden. We proberen een biologisch evenwicht te creëren, zodat de plant er geen nadelen van heeft. Ook de voedselveiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Dit blijkt ook uit onze certificering voor GlobalG.A.P. en Nurture. In

de toekomst willen we zeker ons areaal met glasaardbeien uitbreiden om minder afhankelijk te zijn van de weersinvloeden. En daar waar mogelijk zullen we ons nog meer richten op het biologisch evenwicht en duurzaamheid.

Tips

Aardbeien, kunnen het best in de koelkast worden bewaard op een temperatuur van 6 graden Celcius. Om echt te genieten, moet de aardbei op kamertemperatuur zijn. Dan smaakt de Hollandse aardbei echt super. Aardbeien zijn lekker bij allerlei soorten dessert. De Hollandse aardbei is vrijwel het jaar rond verkrijgbaar. Begin april komen de aardbeien uit de kas, vanaf half juni is de buitenaardbei beschikbaar en vanaf half september tot kerst is de glasaardbei er weer.

Voor de verkoop aan huis hebben we een aardbeien-verkoopautomaat. De automaat is dagelijks geopend, van begin april tot half december.


 

Onze producten