stomen

Aardbeienkwekerij Konings, Aardbei teler

Adresgegevens

Aardbeienkwekerij Konings
Gareelweg 17
4727TB Moerstraten

Bekijk
op kaart

Adres

Aardbeienkwekerij Konings
Gareelweg 17
4727TB Moerstraten

Contact met de teler

Aardbeienkwekerij Konings

Aardbeienkwekerij Konings is gevestigd in het Brabantse Moerstraten, in het gebied bekend als ‘de Herelse Heide’ en richt zich volledig op de teelt van smaakvolle aardbeien van de rassen Elsanta en Sonata.

De teelt

“Na al jaren aardbeien te hebben geteeld in de vollegrond, werden in 1989 de eerste aardbeien in de kas geplant. Elke paar jaar werd het areaal uitgebreid tot de huidige omvang, waarbij de laatste kas in 2010 is gebouwd. De teelt in de vollegrond maakte in de jaren negentig plaats voor de teelt op stellingen.

De planten die wij op ons bedrijf gebruiken worden door ons zelf opgekweekt. In juli worden jonge (gekochte) plantjes buiten op het trayveld gestekt. Deze gaan groeien en bloemen aanleggen om vervolgens in december ingepakt te worden. Ze worden daarna ingevroren bij -1,5 graden en zo bewaard totdat ze geplant worden.

De eerste planting in de kas is in januari, het ras Sonata. Deze aardbeien worden geoogst vanaf derde week maart t/m mei. In augustus (dus een jaar na het stekken) worden de Elsanta planten in de kas geplant. Van deze planten oogsten we in de periode september t/m december. Daarna krijgen deze planten een rustperiode om vervolgens van april t/m juni weer volop lekkere aardbeien te geven.

Bij de stellingteelt worden de planten op meerdere momenten in het voorjaar geplant, zodat we hier van juni t/m oktober ook weer heerlijke aarbeien kunnen oogsten. De aardbeien op de stellingen staan buiten, maar zijn ze toch beschermd tegen weer en wind. Daarnaast is de werkhouding aangenamer dan bij de oogst in de vollegrond.

Visie

Sinds 2001 zijn wij GlobalGap gecertificeerd. Dit houdt in dat wij werken volgens de strenge wereldwijde eisen betreffende duurzaamheid, kwaliteit en voedselveiligheid. We streven ernaar aardbeien van de allerbeste kwaliteit èn smaak te telen. Dit doen we onder andere door zo veel mogelijk gebruik te maken van biologische middelen, water te hergebruiken en energie zo zuinig mogelijk te benutten.

 

Onze producten