stomen

A. Schoutsen & Zn. V.O.F., Kool teler

Adresgegevens

A. Schoutsen & Zn. V.O.F.
Kruypuyt 1
1674PW Opperdoes

Bekijk
op kaart

Adres

A. Schoutsen & Zn. V.O.F.
Kruypuyt 1
1674PW Opperdoes

Contact met de teler

A. Schoutsen & Zn. V.O.F.

Sinds 1986 is familiebedrijf A. Schoutsen & Zn. V.O.F. in zijn huidige vorm gevestigd in het Noord-Hollandse Opperdoes. Onze vader heeft het bedrijf opgezet, maar inmiddels hebben wij, Paul en Cor Schoutsen, het stokje overgenomen.

Samen runnen wij het tuinbouwbedrijf van zo’n 40 hectare. We telen hier verschillende producten, waaronder zo’n 20 hectare rode, witte en groene kool voor de verse markt. Daarnaast ongeveer 13 hectare aardappelen en op de overig grond telen we zaaiuien en wat zomertarwe. De uitdaging aan het begin van elk groeiseizoen is om een zo goed mogelijk product te telen en een goede opbrengst te realiseren per hectare.

De teelt

Al onze producten worden buiten geteeld in de volle grond. De twee hoofdproducten zijn kool en aardappelen. De reden dat veel telers naast aardappelen ook kool verbouwen, is om de grond vruchtbaar te houden. Wanneer er alleen aardappelen worden geteeld raakt de grond uitgeput, dus dit proberen we te voorkomen door middel van vruchtwisseling.

De teelt begint rond eind maart met het poten van de aardappelen. Daarna vanaf begin mei tot planten we de diverse soorten kool. De oogst van de aardappelen is vanaf eind juni en loopt tot en met augustus. De kool oogsten we vanaf september tot december. Tijdens dit drukke seizoen worden we een handje geholpen door seizoenswerkers. Na de oogst wordt de kool opgeslagen in koelcellen. Vanaf december tot juni worden ze verwerkt en gesorteerd. Deze kool gaat voornamelijk naar de buitenlandse markt.

Telervereniging

Wij zijn als bedrijf aangesloten bij twee verschillende telerverenigingen. De eerste RoDeKo. Dit is een vereniging speciaal voor telers van rode, witte en spitskool. Het doel van de vereniging is om als één organisatie de belangen te behartigen van alle kooltelers. Daarnaast zijn we aangesloten bij telervereniging De Opperdoezer Ronde. Deze vereniging behartigt de belangen van alle aardappeltelers van de Opperdoezer Ronde.

detail_schoutsen.jpg
schoutsen-5.jpg
schoutsen-4.jpg
schoutsen-2.jpg
schoutsen-3.jpg
a.schoutsen1.png
a.schoutsen2.png
a.schoutsen3.png

Duurzaamheid

Wij dragen met ons bedrijf een steentje bij aan het milieu door rassen te telen die sterk zijn tegen ziekten en plagen. Op deze manier proberen we het gebruik van bestrijdingsmiddelen tot een minimum te beperken. Wij zijn dan ook GlobalGap gecertificeerd en voldoen hiermee aan de eisen die wereldwijd worden gesteld aan agrarische producten.

Opdoezer ronde

De Opperdoezer Ronde is een unieke ambachtelijke aardappel met een bijzondere smaak. Deze aardappel mag alleen geteeld worden op de zavelgronden in en rond het dorpje Opperdoes. Hiervoor heeft het een Europese bescherming, de zogenaamde BOB status. Dit staat voor Beschermde Oorsprongsbenaming en dient ervoor streekproducten te beschermen tegen namaak. De Opperdoezer Ronde wordt ook wel Negenweker genoemd, dit staat voor de tijd die zit tussen het poten en het rooien. Meer informatie over deze ambachtelijk aardappel vindt u op: www.opperdoezerronde.nl.