stomen

Qcumber, Komkommer teler

Adresgegevens

Qcumber
Hoefslag 6a
2641ZZ Pijnacker

Bekijk
op kaart

Adres

Qcumber
Hoefslag 6a
2641ZZ Pijnacker

Contact met de teler

Qcumber

Kees Hendriks en Stefan Wubben runnen dit komkommerbedrijf sinds 2020 samen in Pijnacker. Kees startte hier in 2010 met het bedrijf en in 2011 oogstte hij de eerste komkommers. Daarvoor teelde Kees paprika’s, samen met zijn familie. Hoewel Kees en Stefan alles samen doen hebben zij wel beiden een specialisatie: “Voor Stefan is dat de verkoop en afzet van de komkommers, en voor mij de teelt”, vertelt Kees enthousiast.

Het bedrijf

Op in totaal 6,1 hectare bestieren Kees en Stefan samen het bedrijf Qcumber. Het bedrijf is opgedeeld in 2 delen (links en rechts van de schuur): een van 3,3 hectare en een van 2,8 hectare.  Hier telen zij komkommers via hogedraadteelt. “In het begin was het pionieren omdat de komkommerteelt heel anders is dan de paprikateelt”, vertelt Kees. “En de belichte teelt bij komkommers was toen ook nieuw.” “Maar, inmiddels hebben we het in de vingers”, vult Stefan lachend aan. Er werken circa 45 medewerkers bij Qcumber, en in het zomerseizoen loopt dit op tot circa 60 medewerkers.

 

De Teelt

In eerste instantie combineerden zij de traditionele teelt met belichte teelt met SON-T lampen.
Sinds 2019 gingen zij op beide afdelingen over naar belichting met hogedraad komkommerteelt. Daardoor kunnen zij een hogere productie halen, meer uniformiteit realiseren en een hogere kwaliteit garanderen. “Daardoor kunnen we ook bijna jaarrond produceren, en stappen zetten richting de markt omdat we een vast teeltplan hebben”, vertelt Stefan. “Zo kunnen we goede afspraken maken met supermarkten en retail.”

Visie

“We heten Qcumber, en daaronder staat niet voor niets Optimize Nature. Want de natuur bepaalt uiteindelijk hoe ’t gaat. Wij moeten daarop inspelen met de belichting. De lampen staan in dienst van de natuur en niet andersom. We verkennen momenteel de mogelijkheden om in één deel van het bedrijf te starten met LED-verlichting. Kees begeleidt momenteel ook LED-proeven op testlocaties. De vraag is niet of er LED gaat komen, maar wanneer er LED gaat komen. Wij willen hoe dan ook een betrouwbare leverancier zijn en altijd product kunnen leveren”, zo vertelt Kees.

"We heten Qcumber, Optimize Nature. Want de natuur bepaalt uiteindelijk hoe ’t gaat."

Duurzaamheid

Kees: “We proberen de natuur altijd in ons voordeel te benutten en tegelijkertijd zo minimaal mogelijk te belasten. Ook qua gewasbescherming werken wij met natuurlijke vijanden in de vorm van biologische bestrijdingsmiddelen.” Qcumber is PlanetProof gecertificeerd. En treft maatregelen om het product zo planetproof mogelijk te produceren. Daarnaast beschikt Qcumber over een GlobalGap-certificering. “Je moet alle documentatie op orde hebben, en men komt jaarlijks langs voor een audit”, volgens Stefan.

komktelerij069.jpg
keeshendriks.jpg
komktelerij071.jpg
keeshendrik-5_hr.jpg
keeshendrik-6_hr.jpg
keeshendrik-7_hr.jpg
keeshendrik-10_hr.jpg
komktelerij006.jpg
keeshendrik-20_hr.jpg
keeshendrik-22_hr.jpg
keeshendrik-23_hr.jpg
keeshendrik-24_hr.jpg
keeshendrik-27_hr.jpg
keeshendrik-29_hr.jpg
keeshendrik-30_hr.jpg
keeshendrik-31_hr.jpg
keeshendrik-32_hr.jpg
keeshendrik-33_hr.jpg
keeshendrik-34_hr.jpg
keeshendrik-37_hr.jpg
kees-hendriks-komkommerteler.jpg
komktelerij031.jpg
komktelerij049.jpg
komktelerij055.jpg
komktelerij067.jpg
dsc_1215.jpg
dsc_1213.jpg
kees-hendriks.jpg