stomen

Tomatensorbet met vanille

Zo at je tomaat nog nooit!

Receptinformatie

Dessert
4 personen
Nagerecht
Meer dan 60 min

Als de zomer lang is komen die fruitijsjes soms gewoon een beetje je neus uit. Gelukkig is daar een heel goed én vers alternatief voor: een tomatensorbet.

Voorbereiding

Koken

Serveren

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge

Voorbereiding

Doe de poedersuiker samen met het water in een klein pannetje met dikke bodem.

Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het ‘vanillemerg’ er met de punt van een mesje uit boven het suikerwater. Doe het gehalveerde vanillestokje ook in het water. Breng het aan de kook en laat het 5 minuten koken.

Koken

Breng in een ruime pan water aan de kook. Snijd de tomaten aan de onderzijde kruislings in dompel ze 1 minuut in het kokende water, haal ze er uit met een schuimspaan en doen ze direct in een schaal met ijskoud water. Ontvel ze en pureer ze samen met het sap van de citroen, met een staafmixer of in een blender. Passeer het mengsel dan door een fijne zeef.

Meng de suiker/vanillesiroop door de tomatencoulis. Klop de eiwitten in een goed ontvette kom stijf en spatel dit door het tomatenmengsel. Doe het in een vries vaste schaal en vries het in, roer het na 2 uur goed door, vries het geheel opnieuw in en herhaal dit nog 2 keer.

Serveren

Serveer de tomatensorbet met wat extra gehalveerde tomaatjes, bestrooid met wat fijne suiker smaken ze als ‘aardbeien’.