stomen

Spruiten-op-stam met ontbijtspek en walnoot-druiven topping

Receptinformatie

Groentengerecht
4 personen
Bijgerecht
50-60 min

Niet langer zijn de spruitjes een simpel bijgerecht op tafel. Deze topper steelt gegarandeerd de show! Met de klassieke smaken een absoluut succesnummer.

Voorbereiding

Koken

Serveren

de gigantjes Er zijn zoveel manieren om eens te variëren met de inhoud van de lunchbox!

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C en neem de bakplaat uit de oven.

Leg de spruiten-op-stam diagonaal op de bakplaat en snijd met een koksmes (of knip met een snoeischaar) het stuk stam, dat buiten de bakplaat steekt, eraf. Zodat het grote stuk spruiten-op-stam in de oven past. Snijd de spruiten van het afgesneden korte stuk stronk en houd de losse spruiten apart. Verwijder, indien nodig, minder mooie spruitenblaadjes.

Spoel de spruiten-op-stam en losse spruitjes onder stromend water en dep alle spruiten droog.

Snijd de knoflook in plakjes. Roer 3 eetlepels olijfolie met de knoflook, zout en peper tot marinade en laat de smaken 10 minuten op elkaar inwerken.

Pel en snipper intussen het sjalotje fijn. Hak de walnoten grof. Neem de druiven van de tros, halveer de kleine druiven en snijd de grote in vieren. Hak de peterselie blaadjes fijn.

Bestrijk de spruiten-op-stam en losse spruiten op de bakplaat met de marinade. Leg de plakjes spek per 2 op elkaar en vlecht deze tussen de spruiten-op-stam.

Koken

Rooster de spruiten-op-stam in 35-40 minuten goudbruin en beetgaar. Draai de stam na 18 minuten om, zodat deze rondom roosteren.

Fruit in een kleine koekenpan met ½ eetlepel olie de sjalot en verwarm de walnoot, druiven en peterselie kort mee.

Serveren

Serveer de spruiten-op-stam op een plank of serveerschaal en garneer het gerecht met de losse geroosterde spruitjes en de lauwwarme walnoot-druiven topping.