stomen

Ouderwetse boerenkool met een gehaktbal van Oma

Receptinformatie

4 personen
Hoofdgerecht

Stamppot:

Aardappelen schillen en de boerenkool wassen en fijn snijden. Eerst de boerenkool in de pan en daar bovenop de aardappelen, maak gebruik van de zwaartekracht 

20 min. koken met wat zout. Afgieten en even droog laten koken.

Met ouderwetse stamper alles pureren en als het te droog is, wat smeuiger maken met een lekkere klont (room)boter, wat melk of azijn et voila, een heerlijke, makkelijke boerenkoolstamppot. Op smaak maken met peper, zout en een snufje nootmuskaat.

Gehaktballen van oma:

Snijd de korstjes van het brood af. Leg het brood in een diep bord. Besprenkel het brood met de 4 eetlepels melk. Zet dit opzij. Doe het gehakt in een grote kom. Doe het ei bij het gehakt. Knijp het teentje knoflook uit in de kom en voeg de paprikapoeder toe. Breng het gehakt goed op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Neem het bord met het brood. Knijp het brood uit, zodat bijna al het melk uit het brood komt. Breek het brood in stukjes en doe het in de kom bij het gehakt.

Nu mag je je handen vies maken. Roer eerst goed met een houten lepel in de kom met het gehakt. Knijp en kneed vervolgens alles samen met je handen tot het een geheel vormt. Verdeel het gehaktmengsel in vier gelijke delen. Rol het gehakt tot 4 mooie grote ballen.

Doe de eetlepels bloem op een plat bord. Rol de gehaktballen in de bloem, totdat ze aan alle kanten goed bedekt zijn met een dun laagje.

Verhit de boter in een pan. Bak de gehaktballen in 25 minuten rondom gaar en bruin. Gebruik twee houten lepels om de gehaktballen steeds een kwartslag om te draaien. Dit helpt om de gehaktballen mooi rond te houden.

Voor de saus, haal je de ballen even uit de pan. Zet het vuur iets harder en giet een scheut water bij het bakvet en dan goed roeren. Kijk uit, het kan spetteren. Evt. een lepel mosterd erdoorheen. En klaar is jouw saus.

Haal de gehaktballen uit pan en serveer, boerenkool stamppot op een bord, kuiltje voor de bal en de saus. Stiekem niks zo lekker als een oer-Hollandse stamppot.

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge