stomen

Omama's preischotel

Receptinformatie

Hoofdgerecht

Begin met het voorverwarmen van je oven op 220 graden.

Aardappelpuree :

Je schilt een kg kruimige aardappels en deze snijd je in kleine stukken. Je neemt een pan en je brengt vier cm water aan de kook samen met een halve theelepel zout. Doe hier dan de aardappels bij, breng deze aan de kook laat ze ongeveer 20 minuten gaar koken.

Terwijl de aardappelen koken, snijd je de prei in dunne ringen en was je die goed. Makkelijkst is om hiervoor een vergiet te gebruiken. Laat goed uitlekken. Bak deze aan in een scheutje olie.

Dan verwarm je ongeveer 150 ml melk tot iets onder het kookpunt. Dan giet je de aardappels af en stampt deze fijn met de pureestamper. Vervolgens doe je hier al roerende met een houten spatel zo veel melk bij, totdat het geheel een fijne, smeuïge puree wordt. Doe er dan 25 g boter bij. Je neemt de pan en je zet deze weer op het vuur en je verwarmt de puree al roerend, op een zacht vuur totdat de boter is gesmolten. Tenslotte breng je de puree op smaak met nootmuskaat, zout en peper, met de hoeveelheid die je lekker vindt.

Bak gelijktijdig in een andere koekenpan het gehakt rul en bruin. Snijd het knoflookteentje, gesneden in smalle reepjes en doe die bij het gehakt. Zout en peper eraan toevoegen. Als het gehakt klaar is, blus het geheel nu met een hele grote scheur ketjap en wat water. Nu krijg je een heerlijke saus. Met vooral niet te zuinig met de ketjap.

Doe de prei in een ovenschotel, schep het gehakt met de saus erbij. Verspreid de puree eroverheen en strijk het mooi glad.

Zet de schotel in de oven en zorg dat de puree in ongeveer 15 minuten een mooi goudbruin korstje krijgt. Ondertussen dekken de kinderen de tafel en ruim je de keuken op .

de gigantjes Er zijn zoveel manieren om eens te variëren met de inhoud van de lunchbox!