stomen

Moussaka met aubergines

Receptinformatie

Ovenschotel
4 personen
Hoofdgerecht
Meer dan 60 min

Duik de keuken voor deze traditionele Griekse moussaka. Deze heerlijke ovenschotel, bereid met aubergines, gehakt en een romige bechamelsaus, neemt je mee op een culinaire reis naar Griekenland.

Voorbereiding

Koken

Serveren

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Maak de aubergines schoon en snijd ze in de lengte in plakken van circa ½ cm dik. Zet de plakken rechtop in een vergiet, strooi royaal zout aan beide zijdes. Laat de aubergines 30 minuten rusten zodat het bittere vocht eruit kan trekken.

Pel en snipper de uien fijn.

Was de tomaten. Zet met een mes een ondiep kruisje in de onderkant van de tomaten. Dompel ze 2 minuten in een kom kokend water, verwijder hierna het vel. Snijd de tomaten in kleine stukjes.

Koken

Dep de plakken aubergine goed droog met keukenpapier. Verhit 3 à 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan/grillpan en bak de aubergines in gedeelten aan beide kanten goudgeel en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Voeg eventueel wat olie toe aan de pan en fruit de ui glazig.

Voeg het gehakt toe en bak tot het bruin is. Voeg daarna de in stukken gesneden tomaten, peper, zout, suiker, paneermeel, oregano en grof geknipte peterselie toe. Laat alles 20 minuten zachtjes koken.

Maak intussen de bechamelsaus. Smelt de boter, voeg de bloem toe, laat deze een paar minuten garen en schenk er al roerend de melk bij tot een gebonden saus is ontstaan. Meng de helft van de geraspte kaas door de saus. Neem de pan van de warmtebron en klop de eieren door de saus. Breng de saus op smaak met peper en zout.

Leg in een beboterde ovenschaal onderin de helft van de aubergineplakken, schenk hierop de gehaktsaus en dek dit af met de overige aubergineplakken. Schenk de bechamelsaus eroverheen en bestrooi het geheel met de rest van de saus.

Bak de moussaka in het midden van de oven in 45-60 minuten gaar en goudbruin.

Serveren

Serveer met een takje peterselie en cherrytomaatjes.