stomen

Gesloten mineralenkringloop

Een gezonde bodem is het uitgangspunt in de biologische teelt. Door gebruik te maken van een gesloten mineralen kringloop kan worden bijgedragen aan de besparing van de natuur en een gezonde bodem. Een gesloten mineralenkringloop kan ontstaan door gewasafval van bijvoorbeeld tomatenplanten te composteren en dit vervolgens te gebruiken als voeding voor een glasklaverweide. Deze weide voorziet vervolgens de voeding voor verschillende dieren zoals geiten. Deze geiten verzorgen op hun beurt weer voor de mest. Deze mest kan worden gebruik voor de teelt van (tomaten)planten. Op die manier is het cirkeltje rond en is de mineralenkringloop gesloten.

Een gesloten mineralen kringloop zorgt niet alleen voor een gezonde bodem. Doordat de mest en compost lokaal wordt betrokken, is er ook minder uitstoot van CO2 en fijnstof. De compost hoeft immers niet afgevoerd te worden en de mest hoeft niet elders vandaan aangeleverd te worden.

Bekijk de aflevering van Verse Oogst op Locatie om meer te weten te komen over een gesloten mineralenkringloop bij onze biologische teler Oirschot Organics.