“Wat eten we vandaag?” Als het antwoord op deze vraag witlof is, is meestal niet iedereen thuis even blij verrast. Witlof staat vooral bekend om de bittere smaak en is daardoor vaak bij de jongere gezinsleden niet erg populair. Probeer eens deze tips voor witlof voor kinderen, wie weet komt er daar nu verandering in!

1. Verminder de bittere maak

Sommige (volwassenen) houden juist van de typische witlof smaak, maar kinderen halen al gauw hun neus op. Hoe maak je witlof voor kinderen minder bitter? Om ze laten wennen aan deze smaak kun je de bittere smaak iets verminderen door het kegeltje uit de stronk de snijden.

2. Kook witlof niet te lang

Als je witlof te lang kookt wordt de lof erg bitter. Kook het daarom beetgaar waardoor het lekker knapperig blijft, zo’n 12 tot 15 minuten is voldoende. Zo blijven de voedingsstoffen ook nog eens beter bewaard.

3. Maak het aantrekkelijk

Hoe schotel je het voor? Kook je de witlof plat, dan is er een grote kans dat je kinderen direct hun armen over elkaar slaan en driftig ‘nee’ beginnen te knikken. Presenteer witlof op een aantrekkelijke manier. Kinderen houden van felle kleuren, dus verdeel ook andere kleurrijke, groenten op het bord.

4. Combineer met andere groente

Niet alleen wordt de presentatie aantrekkelijker als je witlof met andere kleurrijke groente combineert, maar als je er zoete groente bij serveert wordt ook de smaakverdeling beter verdeeld. Kook of rooster er bijvoorbeeld eens zoete worteltjes of pompoen bij, maar een (zelfgemaakte) appelcompote kan natuurlijk ook. Kinderen aan nieuwe smaken laten wennen gaat vaak gemakkelijker als je er iets vertrouwds bij serveert.

5. Doseer met de porties

Schep niet gelijk drie grote stronken op, maar snijd het in kleine stukjes of reepjes. Door met de hoeveelheid te doseren wordt het beter behapbaar en worden ze niet overdonderd door een vol bord gezonds.

6. Schotel iets nieuws voor

Bereid witlof iedere keer op een andere manier en laat ze wennen aan de smaak. Witlof kun je naast koken ook onder andere stomen, stoven, gratineren, grillen, bakken en roerbakken. Door witlof te roerbakken wordt het zelfs wat zoeter van smaak. Of voeg stukjes appel toe! Ook een witlofsalade maak je bijvoorbeeld zoeter door het te combineren met heerlijk fruit. Wil je het nog iets zoeter van smaak maken, roerbak het dan eens (in reepjes) met wat (bloemen)honing.

Wat dacht je van deze roerbaksalade van witlofbladeren met honing, sinaasappel, rozijnen en walnoot? De honing en sinaasappel zorgen voor een zoetere smaak en de walnoot geeft een lekkere bite.

7. Ga samen de keuken in

Benadruk niet te veel hoe gezond de groente wel niet is, maar vertel vooral hoe lekker het is. Geef vooral zelf het goede voorbeeld en laat zien hoe lekker je het vindt. Maak het eten van witlof leuk door samen in de keuken aan de slag te gaan. Kies samen een recept uit, laat ze meehelpen in de keuken, de tafel dekken en met trots het gerecht serveren aan de andere gezinsleden. Of teel je eigen groente! Hoe leuk is het om je ‘zelfgemaakte’ witlof op te eten?

Heb jij nog een goede tip of lekker recept? Laat ‘m dan achter onder dit bericht!

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar