Hummus heeft er een concurrent bij: aubergine dip oftewel baba ghanoush! Dat is een Midden-Oosterse dip gemaakt van geroosterde aubergine en sesam. Supergezond en makkelijk zelf te maken:

Het Libanese gerecht baba ghanoush is eigenlijk gewoon een aubergine dip of salade. Het is te koop in de supermarkt, waar het bij de hummus in het schap staat. Maar het is natuurlijk veel gezonder (en lekkerder) om zelf te maken! Aubergine dip maken is heel makkelijk. Het meeste tijd kost het roosteren van de aubergines in de oven, en dan kan je ondertussen natuurlijk gewoon iets anders gaan doen. Zelf ben je maximaal 5 minuten bezig en dan heb je deze heerlijke aubergine dip op tafel staan.

Wat heb je nodig?

  • 2 aubergines
  • 3 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 2 knoflookteentjes
  • sap van een halve citroen
  • theelepel komijn
  • peper en zout naar smaak
  • verse peterselie
  • olijfolie

Hoe maak je aubergine dip?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de aubergines en prik er wat gaatjes in. Leg ze in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Rooster de aubergines in ongeveer 40-45 minuten gaar in de oven. Het vel mag helemaal zwart worden, want je gebruikt alleen het vruchtvlees.

Haal de aubergines uit de oven en laat ze afkoelen. Snijd ze doormidden en schraap het vruchtvlees eruit. Hak dit fijn en doe het in een schaaltje. Voeg de tahin, komijn, peper, zout en het citroensap hieraan toe. Hak de knoflookteentjes fijn en voeg deze ook toe. Je kan dit zelf mengen met een lepel voor een grove aubergine salade. Voor een fijnere dip pureer je alle ingrediënten nog even in de keukenmachine.

Serveer de aubergine dip in een schaaltje, sprenkel er wat olijfolie overheen en garneer met de verse peterselie. De aubergine dip is lekker met Turks brood, pitabroodjes of op en toastje. Eet smakelijk!

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge