Heb je er ooit over nagedacht hoe de groenten die op jouw bordje belanden daar terechtkomen? Natuurlijk lezen we op Verse Oogst veel over telers en hun werkwijze, maar hoe zit dat met de geschiedenis van de groenten? Vandaag leggen we graag wat uit over de geschiedenis van witlof!

Een oude legende

Volgens een oude legende werd witlof per ongeluk ontdekt toen een boer witte bladeren ontdekte op de cichoreiwortels die hij bewaarde onder een laagje aarde. Die bladeren bleken zo lekker te zijn dat de nieuwe groente witlof was ontstaan!

Volgens deskundigen is dit verhaal slechts een mythe; een expert in de Plantentuin in Brussel ontwikkelde de kropvorming rond 1850. Hij stelde als eerste vast dat voor het kweken van witlof duisternis, warmte en vochtigheid nodig is.

Het witte goud

Witlof werd voor het eerst verkocht op de Brusselse markt in 1867. De groente was onmiddellijk succesvol en steeds meer boeren rondom Brussel begonnen met het telen van witlof. Door het grote succes werd witlof ook wel ‘het witte goud’ genoemd omdat veel boeren er rijk van werden!

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtten Brabantse boeren naar Noord-Frankrijk waar ze de teelt van witlof hebben ingevoerd. Frankrijk is nu de grootste producent van witlof in heel de wereld! In Nederland wordt witlof sinds 1970 op grote schaal geteeld.

Een nieuwe manier van telen

In de jaren tachtig begonnen veel telers over te schakelen van grondteelt naar waterteelt. Tot de dag van vandaag is negentig procent van de geteelde witlof afkomstig uit deze hydrocultuur! Deze manier van telen heeft veel voordelen: De teelt is niet gevoelig voor weersomstandigheden en de teler heeft betere controle over het groeiproces. Zo zorgt jouw witlofteler voor de mooiste en lekkerste witlof!

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar