Ik zal mij eerst even voorstellen. Ik ben Wilma Duijvestijn. Ik heb samen met mijn man een glastuinbouwbedrijf. Wij telen frisee. Waaaat? Frisee nooit van gehoord? Je bent niet de enige hoor, vandaar dat ik graag even vertel wat het is.

Het is eigenlijk een andijviesoort, maar dan anders dan die ik in mijn jeugd at, met een maïzena papje. Frisee wordt ook wel ‘krulandijvie genoemd’, maar omdat het oorspronkelijk uit Frankrijk komt heet het ‘frisee’ (gekruld). Het is een frisse krop met zeer fijne blaadjes met gekrulde uiteinden. De krop heeft een mooi, fris, geel hart. Dit bereiken we door de krop een paar dagen voor de oogst af te dekken. Hier wordt de frisee mooi geel van. Net zoals je iets op je gras laat staan, dan wordt het ook geel. Tevens wordt de krop dan iets minder bitter van smaak. Het is een moeilijke teelt, omdat de blaadjes zo fijn zijn. Maar daar zal ik je niet mee vermoeien, het is een prachtig product en ook nog eens supergezond.

Mijn favoriete frisee recepten

Zelf maak ik van frisee vaak een heerlijke salade, soms gemend met andere sla soorten zoals veldsla, rucola of botersla. Lekker met paprika, komkommer, olijven en wat tomaten erbij. Leef je uit met wat jij lekker vindt. Je kunt het met heel veel andere groente en fruit bereiden. Frisee is ook lekker en een stamppotje, met spekjes en met gebakken uitjes erbij is het echt een feestje. Ik ben sinds kort aan de groene smoothies, ook hierin kan frisee natuurlijk niet ontbreken. Ik mix een half kropje frisee, 1,5 mango, 150 gram frambozen, ongeveer 10 kersen, paar blaadjes basilicum en een half liter water in de blender. Echt heerlijk, één grote vitaminebom. Eerst dacht ik: “ja hoor weer zo’n hype”. Maar ik vond het verrassend lekker, niet iets zweverigs of ‘geitenwollensokken achtigs’ .

Ook biologisch?

Veel mensen vragen of frisee ook biologisch verkrijgbaar is, hier moet ik helaas nee op antwoorden. Omdat het een zeer gevoelig gewas is voor schimmels is het niet biologisch te telen. Dat wil niet zeggen dat we zomaar met de bestrijdingsmiddelen rond lopen te strooien. De controles in Nederland zijn erg streng, en terecht. Ook wij willen zo weinig mogelijk middelen gebruiken, ook wij zijn begaan met het milieu, ook wij willen onze kinderen gezond op laten groeien en zelf gezond oud worden. Dus we gebruiken alleen het hoog noodzakelijke. Helaas kan het (nog) niet zonder ondersteunende middelen, maar wel zo min mogelijk. Dit bereiken we door goed voor onze grond te zorgen en het klimaat in de kas zo optimaal mogelijk te houden, zodat we op deze manier de ziektedruk terug kunnen dringen. Net zoals je met je eigen lijf omgaat, als je dat niet goed onderhoudt, ben je ook eerder ziek. En word je onverhoopt toch ziek, dan neem je ook een paracetamol.

Ik vind het leuk om te horen wat jullie voor leuke ideeën hebben met frisee, dus deel je creativiteit en schrijf je recept met frisee onder deze blog.

Eet smakelijk!

 

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge