Hoe worden handperen en stoofperen eigenlijk geteeld? Neem een kijkje bij peren teler Eric Kopier!

'Het telen van peren is echt een topsport, gelukkig is het mijn hobby! In Benschop teel ik op 16 hectare verschillende soorten peren: Conference, Beurré Alexandre Lucas, Sweet Sensation en de stoofpeer Gieser Wildeman. Ik heb dit bedrijf overgenomen van mijn vader, die van het veehouderschap is overgegaan op het telen van appels en peren.'blog erik 2'Onze grond is hier heel geschikt voor het telen van peren: een vochtige en zware grond. Vanaf 2002 kon ik steeds meer grond pachten, dus het bedrijf breidde langzaam uit. Vanaf 2011 verdubbelde de oppervlakte zelfs. Toen heb ik iemand in dienst genomen, inmiddels zijn we met zijn drieën en hebben we 16 hectare aan peren.'blog eric'Peren telen is echt jaarrond werk. Het oogsten vindt plaats van begin september tot half oktober, de stoofperen worden als laatste geplukt. Hierna begint het snoeien, van november tot begin april. Dan wordt ook alle beregening klaargezet. In mei poten we in, en van eind mei tot begin augustus halen we kleine en misvormde vruchten uit de boom, dat heet dunnen. En dan begint het oogsten weer opnieuw!'eric kopier 3'Ik ben het het liefste bezig met fruit telen. Daarom besteed ik het sorteren en koelen uit aan een gespecialiseerd bedrijf. Zo kan ik mijn tijd besteden aan het zo goed mogelijk telen van de peer en hoef ik mijn aandacht niet te verdelen. We zijn het hele jaar met man en macht bezig om in vier weken een zo mooi mogelijk product van de bomen te halen, met de goede maat en de juiste kleur. Je bent als fruitteler hierbij zeer afhankelijk van het weer. In tijden van vorst moet ik ’s nachts aan het werk om de beregening aan te zetten. De hele nacht houd je het beregening systeem in de gaten. Niet opletten betekent vorstschade. Ook een hagelbui kan een mooie oogst in enkele minuten laten vernietigen!'

Wil je meer lezen over het bedrijf van Eric Kopier? Bekijk hier  zijn telersprofiel.

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge