Ga je met het 'makkelijk-chic kerstmenu aan de slag? Aan de hand van dit stappenplan maak je het menu van vier gangen makkelijk in één keer klaar. Succes en vooral veel plezier!

Voorbereiding

Een stressloze Kerst valt of staat natuurlijk met de voorbereiding. Onderstaande stappen kan je op de avond van te voren, of op de dag zelf al volgen. 

Italiaanse ijsmousse maken

We beginnen met het nagerecht. De Italiaanse ijsmousse kan zelfs de avond van te voren al klaargemaakt worden. Begin door vier eieren te scheiden. Doe alle eierdooiers in één mengkom, en alle eiwitten in een andere mengkom. Klop de eierdooiers op met 100 gram suiker. Klop de eiwitten ook op met 100 gram suiker.

Klop 400ml slagroom op en meng dit met de eierdooiers. Voeg schep voor schep de eiwitten aan het slagroom-eierdooiers mengsel toe en meng dit goed
. Voeg eventueel een scheutje cognac toe. Doe dit mengsel in een in cakeblik, of verdeel het over 4 kleine bakjes. Zet dit voor minimaal 4 uur in de vriezer.

Peer schillen en vullen met spijs

Laat alvast de bladerdeegplakjes ontdooien. Schil de peren en verwijder het klokhuis met een appelboor. Laat de peren heel en vul ze vanaf de onderkant met wat spijs.

Bladerdeeg om de peer wikkelen

Als het bladerdeeg goed ontdooid is wikkel je een velletje bladerdeeg om elke peer. Steek het takje van de peer door het midden van een plakje bladerdeeg, en vouw hem er om heen. Duw de puntjes van het bladerdeeg aan de onderkant in het gaatje van de peer. Bewaar de peren in de koelkast.

Bietjes in de oven

Verwarm de oven voor op 160 graden. Neem de 500 gram rode bieten, en wikkel elke biet in aluminiumfolie. Plaats ze in de oven voor ongeveer een uur. Laat ze daarna afkoelen.

Pompoen schillen en in blokjes snijden

En dan nu verder aan het hoofdgerecht. Schil de flespompoen en snij hem in blokjes. Handig om een goed scherp mes hiervoor te gebruiken! Bewaar de blokjes in een bakje in de koelkast.

Aardappels halveren

Pak de 400 gram aardappels erbij en halveer ze. Grotere aardappels kan je in vier stukken snijden. Bewaar de halve aardappels in een pan met water.

Spitskool fijnsnijden

Laatste voorbereiding voor het hoofdgerecht. Snij alvast de spitskool heel fijn. Bewaar de spitskool in een bakje in de koelkast.

Knolselderij schillen en in blokjes snijden

Voor het voorgerecht schil je alvast de knolselderij. Snij hem in een vierkant blok. De zijkanten snijd je in wat grotere stukken en bewaar je in een apart bakje. Daarna versnijd je het grote blok knolselderij tot piepkleine blokjes. Ook dit bewaar je in een bakje in de koelkast.

Bleekselderij schillen en in dunne reepjes snijden

Schil de bleekselderij met een dunschiller. Snij hem vervolgens in kleine reepjes. Dit kan je samen met de piepkleine blokjes knolselderij in de koelkast bewaren.

Sinaasappel schillen en in partjes snijden

Schil de sinaasappels voor het voorgerecht en snij deze in partjes. Versnipper ook alvast de ui en pers de knoflook uit.

Bietjes schillen en snijden

Als de bietjes afgekoeld zijn kan je ze makkelijk schillen. Snijd ze daarna in kleine blokjes. Bewaar de bietjes in een bakje in de koelkast. Nu is alles gesneden en voorbereid. Tijd om te ontspannen! Ga een halfuur voordat je aan tafel wilt weer aan de slag. 

Vlak voor het kerstdiner

Nu is het tijd om alles af te maken. Te beginnen bij het voorgerecht. 

De selderij bereiden

Zet de grotere stukken knolselderij met het uitje en de knoflook op het vuur met wat olie. Voeg een scheut water, melk, peper, zout toe en kook gaar in ongeveer 15 minuten. Giet af en pureer. Blancheer de kleine stukjes knolselderij en bleekselderij. Meng dit met de puree.

Selderij opdienen

Vul vier kleine bakjes met het selderij-mengsel en druk een beetje aan. Zet de bakjes op z'n kop op de bordjes, en haal het bakje weg. (Gewoon netjes opscheppen kan natuurlijk ook!)

Het voorgerecht afmaken

Leg hier bovenop de gerookte heilbot, zalm of walnoten, drapeer de partjes sinaasappel, de waterkers, strooi er wat zwarte peper over en een klein beetje olijfolie. Aan tafel!

Na het voorgerecht

Nu het voorgerecht achter de kiezen is, is het tijd om het tussengerecht af te maken. 

Risotto maken

Blancheer de 400 gram risottorijst 5 minuten. Doe klontje boter, gesnipperd uitje en knoflook in een pa, dan eerst de geblancheerde risottorijst erbij, en vervolgens de bietjes. Scheutje witte wijn erbij, zout en peper. Iets in laten koken en dan opscheppen.

Eitje pocheren

Zet een pan met water en een flinke scheut azijn en wat zout op. Doe de eieren elk afzonderlijk in een kopje. Maak een draaikolk met een spatel als het water kookt en voeg de eitjes toe. Laat ze ongeveer 5 minuten ronddraaien. (Gewone zachtgekookte eitjes zijn hier ook lekker bij!)

Het tussengerecht afmaken

Schep de risotto op bordjes, leg het eitje er op, en rasp er wat pecorino overheen. Garneer met walnootjes, en serveren maar! Zet voor je aan tafel gaat de oven aan om voor te verwarmen op 180 graden.

Na het tussengerecht

Iedereen heeft genoten van het tussengerecht. Tijd om aan de slag te gaan met het hoofdgerecht. 

Pompoen en aardappels in de oven

Meng de pompoenstukjes en de halve aardappels met wat olijfolie, tijm, zeezout en leg dit op een ovenplaat met een bakpapiertje eronder. Plaats de ovenplaat voor 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Eendenborst bereiden

Snij de vetkant van de eendenborst in in een ruitpatroon, smeer deze daarna in met zeezout. Zet een pan op hoog vuur en leg de vetkant van de eendenborst hier in (5 minuten). Draai nu het vuur lager, draai de eendenborst om en laat langzaam garen (5 minuten). Voor kabeljauwfilet, zie het recept!

Spitskool klaarmaken

Doe de spitskool samen met een klein klontje boter en een lepeltje mosterd in een koekenpan en laat dit een kwartiertje garen op een laag vuur.

Het hoofdgerecht afmaken

Verdeel de aardappels en pompoenstukjes over de borden, en leg hier een schepje spitskool naast. Leg de eendenborst of kabeljauwfilet op de spitskool. Eet smakelijk! Laat de oven ondertussen aan staan, zodat hij warm is voor het nagerecht.

Na het hoofdgerecht

Zo, het hoofdgerecht zit er op. Op naar het allerlaatste (en stiekem lekkerste) onderdeel van je Kerstmenu: het nagerecht. 

Peer in de oven

Bak de peren in de voorverwarmde oven (180 graden) tot ze goudbruin zijn (ongeveer 15-20 minuten).

Het nagerecht afmaken

Leg op elk bord een peer uit de oven. Voeg eventueel nog een toefje slagroom toe. Haal de ijsmousse uit de bakjes serveer dit erbij. Eet smakelijk!

We hopen dat het Kerstmenu gesmaakt heeft en dat alles stressvrij is verlopen! Deze gerechten zijn natuurlijk ook heerlijk om nog eens te maken deze winter. 

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar