De wintermaanden staan op ons fruitteelt bedrijf in het teken van snoeien, plannen maken voor het komende jaar en eindelijk een welverdiende vakantie! Ook op ons vakantieadres gaat het werk op ons fruitteeltbedrijf gewoon door. De peren die in september allemaal handmatig zijn geplukt staan op dit moment in koelcellen. In de koelcellen is een dusdanig klimaat creëert zodat het rijpingsproces als het ware stil staat, hierdoor blijven de peren tot wel bijna een jaar goed. De peren worden vervolgens in delen op vraag van de supermarkten uit de koeling gehaald.

De koelcellen kunnen we tijdens onze vakantie goed in de gaten houden door in te loggen in het koelsysteem. Als wij op vakantie zijn moet is er in Nederland wel iemand beschikbaar die, wanneer er echt iets mis is, in kan grijpen. Voor ons is dit het superfijn dat we overal vandaan op deze manier de koelcellen in de gaten kunnen houden.

Eenmaal aangekomen op ons vakantieadres bleek dat de Wi-Fi helaas instabiel was. Dit betekende: de koelcellen konden niet uitgelezen worden! Twee dagen is niet zo erg, bellen naar huis dus, maar na 3 dagen wil je toch even zelf kijken. Uiteindelijk hebben we vanuit het kantoor van de hoteldirecteur de koelcellen ‘uitgelezen’. Tijdens het uitlezen kijken we nauwkeurig naar het zuurstof gehalte (3 procent), het CO2-gehalte (0,7 procent) en of de temperatuur (-1 C) in de koelcellen precies goed zijn . Als dit niet gebeurt heeft dit grote gevolgen voor de kwaliteit van het fruit.

Al met al kwam het gelukkig goed en konden we verder genieten van onze vakantie en natuurlijk bij thuiskomst van heerlijke, knapperige peren. Wist je dat je thuis peren ook het beste in de koelkast kunt bewaren? Dan blijven ze langer goed en lekker knapperig. Wel even op temperatuur laten komen voordat je de peer op wil eten.

Goede voornemens na een welverdiende vakantie

Na onze vakantie hebben wij ons voor dit jaar voorgenomen om meer fruit te eten. Wanneer de peren geplukt worden nemen we ons dan ook voor om een kist voor ons zelf buiten de koelcellen te houden. Nemen we ons voor….Vaak bleef het bij een voornemen, maar dit jaar is het gelukt! Er staat een kist conference en een kist Doyenne du Comice. Bijna 800 kilo: wel veel voor een gezin van 3 personen. Ik neem daarom- wanneer ik op bezoek ga- , ook vaak peren mee. Vrienden en familie vinden dit leuk! Eten we nu zelf meer peren, meer fruit? ‘s Avonds eten we een peertje, in plaats van zoetigs. Tussen door een peertje of een appel. We zijn nu 3 weken verder. Het vakantie bruin is er bijna af. En nog steeds eten we s `avonds een peertje. Ik ga wat vaker naar de plaatselijke groenteboer en neem ook eens wat appels mee!

 

de gigantjes Er zijn zoveel manieren om eens te variëren met de inhoud van de lunchbox!