Bioloog, docente en levensgenieter Marjolein probeert minder vlees te eten. In haar zoektocht naar nieuwe recepten komt ze natuurlijk veel groente tegen. Ze merkt dat er een groep groente is die niet perse vergeten is, maar wel heel erg onderbelicht!

Onderbelichte groente

Sinds ik minder vlees eet, eet ik natuurlijk meer groente. Niet alleen is dat goed voor mezelf – want veel vitamientjes en minder calorieën – ook het milieu is gebaat bij een plantaardig dieet. Bovendien, wist je dat je met dezelfde hoeveelheid graan waarmee je 1 koe kunt voeden, 20 mensen eten kunt geven? Maar ja, als je vegetarisch eet, moet je wel een beetje variëren.

Ik kook graag met een groep groente die ik ‘onderbelicht’ noem. Groente die niet vergeten groente zijn – iedereen kent ze – maar die mensen alleen gebruiken in één gerecht. Groente die altijd maar voor hetzelfde gerecht worden gekocht, zoals andijvie voor in de stamppot of tomaten voor in de pastasaus. Een goed voorbeeld van zo’n onderbelichte groente is de knolselderij.

Mijn moeder bijvoorbeeld, zij koopt één maal per jaar een knolselderij, snijdt hem doormidden, gebruikt de helft in de erwtensoep en laat de andere helft liggen tot Sint Juttemus. Omdat ze niet weet wat ze er mee moet maken. Zonde! Ik eet juist graag knolselderij, bijvoorbeeld in een tarte tatin met wintergroente of als koolhydraat arme en glutenvrije vervanger van spaghetti.

Speciaal voor Verse Oogst ontwikkelde ik een nieuw recept met knolselderij.

Knolselderijgratin met prei

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 200 gram knolselderij (ongeveer een kwart van een knol)
  • 150 gram aardappel (ongeveer 3 middelgrote exemplaren)
  • 10 cm prei
  • 30 gram boter
  • 15 gram bloem (1 eetlepel)
  • 150 ml melk
  • 150 ml slagroom
  • 1 bolletje mozzarella, in plakjes
  • Peper, zout en nootmuskaat naar smaak

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappels en snijd ze in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Snijd ook de knolselderij in zulke dunne plakjes en schil deze. Dit is gemakkelijker dan eerst de hele knolselderij schillen. Kook de aardappel en knolselderijschijfjes 5 minuten voor in ruim water met wat zout.

Maak ondertussen de saus. Snijd daarvoor de prei in dunne ringetjes. Smelt de boter, voeg de prei toe en laat deze even glazig worden. Voeg een eetlepel bloem toe. Roer goed, laat het 2 minuten garen en voeg dan de melk toe. Breng aan de kook en blijf roeren, anders brandt het snel aan! Als het begint in te dikken, voeg je 100 ml slagroom toe. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en laat de saus nog 5 minuten zachtjes koken.

Zet 4 kleine ovenschaaltjes klaar. Verdeel de voorgekookte aardappel en knolselderijschijfjes over de schaaltjes, giet er de saus over en verdeel de plakjes mozzarella erover. Zet de schaaltjes 15 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kaas gesmolten en goudbruin is. Serveer met wat extra dunne preireepjes als garnering.

Wat maak jij graag met de onderbelichte groente knolselderij? En welke groente vind jij onderbelicht?
de gigantjes Er zijn zoveel manieren om eens te variëren met de inhoud van de lunchbox!