Voel jij je wel eens futloos of wat geïrriteerd? Wist je dat je eetpatroon hier een positieve invloed op kan hebben? Bijvoorbeeld door de serotonineproductie in je hersenen te vergroten om je humeur te verbeteren!

Serotonine is een ‘feelgood’-stofje in de hersenen. Het is een hormoon, opgebouwd uit koolhydraten en het aminozuur tryptofaan. Het eten van de juiste voedingsstoffen, vol vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen, is een manier om jezelf snel energieker te gaan voelen. Door vanaf nu wat vaker te kiezen voor rijk gevulde salades, soepen en groentegerechten, i.p.v. gerechten met (te)veel koolhydraten (waar je snel moe van kunt worden) kun jij je snel veel beter gaan voelen!

Welke groente geven een krachtig gevoel?

Champignons, paddenstoelen, noten, zaden, groene bladgroenten, bruine rijst en eieren zijn echte 'moodboosters' en slechts enkele voorbeelden voor het geven van een energiek en krachtig gevoel. In verschillende groente zijn o.a. eiwitten (en vele andere stofjes) te vinden waar je gelukkig van gaat voelen. Snijbieten of broccoli bijvoorbeeld, bevatten mineralen zoals magnesium, kalium en/of seleen, en peppen je ook weer op. Een laag magnesium level wordt namelijk vaak in verband gebracht met depressies.

Groente en fruit kunnen daarnaast ook een ontgiftende/zuiverende werking hebben voor de lever, zoals bijvoorbeeld witlof en blauwe bessen. Ook bevatten verschillende groenten, zoals tomaten, gember of maïs, de stof melatonine. Dit heeft weer een gunstig effect op de slaap. Ook zijn, als jij je er eens in verdiept, de verschillende ingrediënten goed te combineren, waardoor ze elkaars eigenschappen kunnen versterken. Hieronder een voorbeeld van een 'energieke' witlofsalade.

Energieke witlofsalade:

- 450 gram rauwe witlof, gesneden in smalle reepjes

-1 appel, in stukjes

-10 grote druiven doormidden gesneden, eventueel gecombineerd met een handje rozijntjes.

-2 hardgekookte eieren, in partjes

-100 gram jonge (Goudse) kaas in kleine stukjes

Dressing:

-1 citroen

-4 eetlepels olijfolie

 

Eet smakelijk!
snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge