Wat ooit begon als een poging om zoete jam te maken, werd per ongeluk een heel ander soort saus. En wat krijg je dan? Pittige BBQ saus met een twist: een must tijdens elke ellenlange zomer!

Top in combinatie met kip, maar als je liever geen vlees eet is dat ook geen probleem. Bij bijvoorbeeld tofu smaakt deze barbecuesaus ook heerlijk! Wil je 'm zelf maken? Volg dan het stappenplan hieronder.

Wat heb je nodig?

1 kg pruimen, 6 teentjes knoflook, 2 cm verse gember, 3 schijfjes citroen, ¼ kopje appelcider vinegar, ½ kopje bruine suiker, 1 el knoflookpoeder, 1 el korianderzaad, 1 tl komijnzaad, 1 tl zwarte peperkorrels, 4 salieblaadjes, ¼ tl Worchestershire saus, 1 el chilipoeder en 1 tl zout.

Verder kun je ook alvast een netel- of kaasdoek klaarleggen, een grote zeef en een weckpot of fles.

En zo maak je het:

  1. Halveer de pruimen en haal de pitten eruit.
  2. Neem een grote pan met een dikke bodem en zet deze op gematigd vuur. Doe de pruimen en bruine suiker in de pan.
  3. Terwijl dit aan de kook wordt gebracht, plet je de knoflookteentjes lichtjes en doe ze in een neteldoek. Doe de peperkorrels, korianderzaadjes, komijnzaad, salieblaadjes en citroenschijfjes ook in het doek en leg er een goede strakke knoop in. Voeg dit specerijenbuideltje toe aan de pruimenmix.
  4. Voeg vervolgens de appelcider vinegar, knoflookpoeder, fijn geraspte gember, chilipoeder, zout en de Worchestershire saus toe aan de pruimenmix en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat het vuur sudderen voor zo’n 40-45 minuten. Zet het vuur af en laat het geheel afkoelen.
  5. Wanneer de pruimenmix is afgekoeld, haal het buideltje specerijen eruit en knijp alle sappen nog goed uit het buideltje.
  6. Doe de pruimenmix in een grote zeef en vang de saus op in een bakje. Zo ontstaat er een gladde saus zonder pulp!
  7. Giet de saus weer terug in dezelfde pan en laat het op een gematigd vuurtje sudderen. Voeg eventueel naar smaak wat zout, peper of andere specerijen toe. Na 15 minuten haal je de saus van het vuur en laat je het weer afkoelen.
  8. Doe de pruimensaus in een potje en klaar is je eigengemaakte pruimen BBQsaus!

Je kan de pruimensaus ongeveer een maand in de koelkast bewaren. Buiten de koelkast blijft de saus ongeveer een week goed. En ben je gek van verse sausjes? Zo makkelijk maak je ook je eigen tomatenketchup

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge