De laatste tijd heb je vast gelezen dat het Voedingscentrum tegen superfoods is. Dat is niet waar. De term superfoods vinden we alleen niet zo super. Die suggereert namelijk dat het ene gezonde voedingsmiddel nog gezonder is dan het ander. En dat klopt niet. Het is de combinatie van verschillende gezonde voedingsmiddelen die voor een gezond voedingspatroon zorgt.

De Schijf van Vijf

Eigenlijk kan je dus zeggen: Superfoods: de Schijf van Vijf staat er vol mee. Groente en fruit, maar ook vis en volkorenproducten. Als je meer van deze producten eet en niet te veel calorieën binnen krijgt, dan ben je op weg naar een supervoedingspatroon. Daarom heb ik het eigenlijk liever over supervoeding dan over superfoods, omdat je niet gezonder wordt door het meer eten van 1 voedingsmiddel. Hoe gezond dat ook lijkt. Meer is niet altijd beter.

Het opstellen van een patroon van supervoeding is als het bouwen van een huis. Voor een huis heb je een fundering nodig, solide muren, een dak en allerlei voorzieningen voordat je er in kan wonen. Als dit klaar is, kan je het volgens je eigen smaak in gaan richten en mooier maken. Voor een goed voedingspatroon geldt hetzelfde. Helaas is het niet makkelijk in je eentje een huis te bouwen of een supervoeding samen te stellen. Hiervoor heb je meerdere mensen van meerdere disciplines nodig.

Het Voedingscentrum heeft met allerlei verschillende wetenschappers een mooi voorbeeldhuis voor je gemaakt: De Schijf van Vijf. Dat is een handige leidraad voor gezond eten. Eet voldoende groente en fruit, voldoende volkorenproducten, en liefst 2 porties vis per week. Eet minder verzadigd vet, eet niet te veel en beweeg. Met de Schijf van Vijf staat je huis. Nu is het aan jou om het naar eigen smaak in te richten. Dit doe je door te genieten van eten en te variëren binnen de verschillende productgroepen.

Van superfood naar Supervoeding

Kortom: eet supervoeding. Alle groente en fruit passen daarin. Dus niet alleen goji-bessen, maar ook een appel, een peer, een bloemkool en spinazie. Juist de variatie in alle groente- en fruitsoorten zorgt voor een optimale mix van voedingsstoffen.

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar