Ga jij met dit lekkere weer lekker barbecueën? De prachtige producten van dit seizoen kun je ook heerlijk grillen! Wat dacht je van de aubergine, courgette, tomaten en Romana sla? Wij hebben handige grillgroente tips voor je op een rijtje gezet!

Grillgroente – Rooster tips

Tip 1: Werk met verse groenten die stevig aanvoelen, nergens beschadigd zijn en een gave schil vertonen.

Tip 2: Rooster eerst de groente en dan het vlees.

Tip 3: Gegrilde groente smaakt lekkerder wanneer het lauw is.

Stoom groente

Gebruik aluminiumfolie en allerlei soorten groente in stukjes. Scheur de folie in vierkante vellen, leg op het midden van ieder vel diverse groente en voeg kruiden en olie of boter toe. Vouw de vier punten van de folie bijeen. Belangrijk is dat het redelijk dichtgevouwen zit, de damp moet er zoveel mogelijk in blijven.

Grillen

Afhankelijk van de hardheid van de gebruikte groente is een zakje in 10 tot 20 minuten klaar. Gebruik minstens één groente die veel vocht loslaat (zoals tomaat, courgette of champignons).

Courgette grillen

1001036

Was de courgette en snijd de uiteinden eraf. Snijd de courgette in de lengte in plakken of stukken van zo’n 3 tot 4 cm. Smeer de plakken in met een laagje olijfolie.

Leg de plakken op het rooster. Draai de plakken wanneer er mooie lichtbruine grillstrepen ontstaan. Draai de plakken een kwart slag zo dat er een ruitjespatroon ontstaat. Laat de plakken niet aanbranden. Serveer de plakken met wat peper en zout.

TipDe courgette moet knapperig blijven en dus kun je hem het beste maar kort bereiden, anders wordt hij papperig. Bak of grill de courgette dus maar 5 minuten.

Aubergine grillen

1007490

Maak de aubergine schoon en verwijder de uiteinden. Snijd hem in de lengte in plakken. Bestrijk ze met olijfolie. Het is verstandig om de aubergines zo kort mogelijk van tevoren te snijden, zodat ze niet uitdrogen en verkleuren.

Leg de plakken op het rooster. Draai de plakken wanneer er mooie lichtbruine grillstrepen ontstaan. Draai de plakken een kwart slag zo dat er een ruitjespatroon ontstaat. Laat de aubergine 8 minuten grillen en de plakken niet aanbranden. Serveer de plakken met wat peper en zout en eventueel wat munt.

TipAubergine is ook heerlijk om te vullen en vervolgens te grillen op de barbecue. Laat dan het kroontje zitten voor extra stevigheid. Eet aubergine nooit rauw.

Tomaten grillen

1015731

Alle tomaten zijn geschikt om te grillen, vooral trostomaten zijn erg lekker en handig op de barbecue. De zoete smaak komt door het grillen goed naar voren. Smeer de tros in met olijfolie, peper, zout en eventueel wat kruiden zoals rozemarijn en basilicum erbij is erg lekker.

Grill eerst de steelkant zo’n 4 tot 5 minuten en draai de tros om. Grill de tomaten in totaal in zo’n 6 tot 8 minuten gaar.

TipJe kunt tomaten ook in aluminiumfolie grillen. Let erop dat het pakketje goed dicht zit. Het grillen duurt dan ook 6 tot 8 minuten.

Sla grillen

QM1_2888

Sla kun je ook grillen op de barbecue, denk aan bijvoorbeeld ijsbergsla en ook Romana sla (little gems) doen het erg goed! Rooster de sla in zijn geheel, of snijd een grote krop in kwarten. Bestrijk met olijfolie.

Grill de sla zo’n 3-5 minuten op barbecue. Draai af en toe om. Little gems zijn erg snel klaar, al na zo’n 1-2 minuten grillen. Zorg ervoor dat de bladeren aan de krop blijven zitten als je ze in z’n geheel grillt. Besprenkel de sla met balsamicoazijn en peper en zout.

TipGegrilde sla combineert met vrijwel alles. Denk aan heerlijke grillgroente zoals paprika, aubergine en courgette. Lekker met wat rode ui, feta, olijven, pijnboompitjes en een zelfgemaakte dressing van olijfolie, basilicum en peper en zout. Of maak dit lekkere recept boordevol grillgroente!

Grillgroente wizard

Wil je weten hoe je champignons, witlof, prei en uien het beste kunt grillen? Ga dan naar www.verseoogst.nl/grillgroente en sleep de groenten op de barbecue voor handige grilltips.

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge