Hollandse duurzame winter aardbeien

“Telen jullie dan ook Hollandse aardbeien in de winter?” Deze vraag wordt vaak aan ons gesteld als ik vertel dat wij in ons bedrijf Kwekerij Loos het hele jaar aardbeien oogsten.

Je zult vast denken, hoe kan dat en smaken de aardbeien dan ook net zo lekker als in het voorjaar? Ook daar is het antwoord “ja” op. Hoe dat kan, dat zal ik je in het kort uitleggen. Wij telen in ons glastuinbouwbedrijf in Moerstraten het hele jaar hele lekkere zoete aardbeien. Normaal gesproken is er in de donkere dagen rondom Kerst en Nieuwjaar te weinig licht om aardbeien te kunnen laten groeien. Daarom gebruiken wij in de maanden december, januari en februari kunstmatig (zon)licht. Hierdoor zijn de aardbeien net zo lekker als in de zomer.

Groene stroom dankzij biovergistingsinstallatie

Wij vinden het wel heel belangrijk dat het telen in de winter op een duurzame wijze gebeurt en hierdoor geen negatieve gevolgen voor het milieu heeft. Daarom gebruiken wij geen aardgas om de kas te verwarmen, maar maken we gebruiken van restwarmte van de naast de kas gelegen biovergistingsinstallatie. In deze installatie wordt mest in combinatie met landbouwproducten (zoals gras en graanresten) omgezet in gas. Dit gas wordt opgevangen en via een warmtekrachtkoppeling omgezet in elektriciteit en warmte. De warmte wordt gebruikt om de kas te verwarmen en de elektriciteit om de kas te verlichten. Heel erg duurzaam dus.

Een mooi compliment van Rudolph van Veen

Om te oordelen hoe zoet ze zijn, zou je er eigenlijk zelf eentje (of meer natuurlijk) moeten proeven. Ik weet zeker dat je versteld zal staan van de smaak. Volgens Rudolph van 24Kitchen, één van de bekendste televisiekoks van Nederland, smaken onze winteraardbeien heel lekker zoet en zijn ze prachtig om te zien. Hij zei dat hij echt de zomer proeft in deze winteraardbeien. Een mooi compliment van een topkok!

Kinderen zijn vaak gek op duurzame aardbeien

Wij hebben drie jonge kinderen en er komen vaak vriendjes en vriendinnetjes spelen. Een gezellige boel en natuurlijk willen ze graag aardbeien proeven. Want wat is er leuker dan zelf een aardbei plukken en gelijk opeten? Wat lekker… en hier hoeft geen suiker op… dit zijn reacties die we vaak horen. Aardbeien en kinderen, het is een vrolijke combinatie! Als je graag meer te weten wilt komen over de duurzaam geteelde Hollandse winter aardbeien, kijk dan op op ons telersprofiel. Proef en voel jij ook de zomer in de Hollandse winter aardbeien?

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar