Neem een kijkje op het bedrijf van teler Eddy den Dunne van Westende Fruitteelt die de heerlijke Sweet Sensation peer teelt. Hij teelt in het Noord-Brabantse Fijnaart op maar liefst 120 hectare verschillende perenrassen!

Bomen snoeien in de winter

De teelt begint in de winter met het snoeien van de fruitbomen. In principe blijft een boom vitaal als regelmatig oude takken worden gesnoeid. Verder is er ook nog de zogenoemde belichtingssnoei. De telers snoeien de bomen dusdanig zodat het een ‘open’ boom wordt. Hierdoor krijgen de peren later in het jaar voldoende licht om goed te groeien.

Prachtige bloesem in het voorjaar

VO_BLOG_1400x750-Teelt Sweet Sensation-

De bloesemtijd in april/mei is een spannende tijd. De telers houden de fruitbomen letterlijk dag en nacht in de gaten. De knopjes zijn dan extra kwetsbaar en kunnen geen nachtvorstje meer hebben. Mocht het te koud worden voor de bomen, dan beregenen zij ze ’s nachts, om bevriezing van de knoppen of bloemen tegen te gaan. Het water fungeert dan als een beschermlaagje voor de knopjes.

Bezige bijtjes

VO_BLOG_1400x750-Teelt Sweet Sensation-2

Voor een goede oogst is het belangrijk dat er kruisbestuiving tussen verschillende perenbomen plaatsvindt. Het stuifmeel uit de bloemen van het ene ras moet die van een ander ras bevruchten. Er zijn dus bijna altijd verschillende rassen nodig die tegelijk moeten bloeien. Om het bestuivingsproces op een natuurlijk manier te bevorderen zetten de fruittelers ook hommels in die het stuifmeel van het ene naar het andere bloemetje meenemen.

Natuurlijke gewasbescherming

De telers maken zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke gewasbescherming. Ze maken hierbij gebruik van wat de natuur te bieden heeft. Om schadelijke insecten op een natuurlijke wijze te bestrijden zetten zij de natuurlijke vijand van het insect in.

Groeien en op smaak komen!

Vervolgens krijgen de peren voldoende zonlicht en de tijd om goed te kunnen groeien en een heerlijke smaak te ontwikkelen.

VO_BLOG_1400x750-Teelt Sweet Sensation-4

Ja, plukken!

Na een periode van groei en voldoende zonlicht waardoor de peren zo’n lekkere zoete smaak krijgen is het dan eindelijk zover!

VO_BLOG_1400x750-Teelt Sweet Sensation-5

In september worden de peren in zo’n 4 weken stuk voor stuk met de hand geoogst.

VO_BLOG_1400x750-Teelt Sweet Sensation-6

Ze worden voorzichtig in grote houten kisten gelegd.

VO_BLOG_1400x750-Teelt Sweet Sensation-8

In totaal wordt er bij Westende Fruitteelt zo’n 3 tot 4 miljoen kilo geplukt.

VO_BLOG_1400x750-Teelt Sweet Sensation-7

Een plukker plukt, afhankelijk van de omstandigheden en de kwaliteit van de plukker, wel zo’n 150 en 250 kilo peren per uur!

VO_BLOG_1400x750-Teelt Sweet Sensation-10

6 miljoen peren sorteren!

Eén hectare levert gemiddeld vijftig ton fruit op.

VO_BLOG_1400x750-Teelt Sweet Sensation-9

Dit betekent bij Westende Fruitteelt dus een jaarlijkse oogst van ongeveer zes miljoen kilogram peren.

VO_BLOG_1400x750-Teelt Sweet Sensation-12VO_BLOG_1400x750-Teelt Sweet Sensation-11

Om dit allemaal te kunnen verwerken, is een grote koelcapaciteit gebouwd en een zeer moderne sorteerhal.

VO_BLOG_1400x750-Teelt Sweet Sensation-13

Eco recyling machine

Sorteren gebeurt op maat en kwaliteit.

VO_BLOG_1400x750-Teelt Sweet Sensation-14

In de sorteerhal kantelen ze de kisten onder water, om beschadiging tegen te gaan. De telers maken gebruik van een Eco recycling machine voor het spoelen van de peren.

VO_BLOG_1400x750-Teelt Sweet Sensation-15

Door dit toe te passen, is het niet meer nodig om de machines 2x per week schoon te maken en de 7.000 liter water te verversen. Dit gebeurt nu 1 maal per maand. Wil je hier meer over weten lees dan op de duurzaamheidspagina alles over de Eco recycling machine.

VO_BLOG_1400x750-Teelt Sweet Sensation-16

Klaar om opgegeten te worden!

Daarna worden de peren één voor één onder een computer doorgevoerd, die de maat vaststelt. Vanaf de band worden de peren handmatig op kwaliteit gesorteerd.

VO_BLOG_1400x750-Teelt Sweet Sensation-18

Afhankelijk van de kwaliteit worden de peren handmatig in de verschillende soorten kleinverpakking geplaatst, die rechtstreeks naar de supermarkten gaat of in de Verse Oogst Box wordt gestopt.

VO_BLOG_1400x750-Teelt Sweet Sensation-17

Het beste van de telers, direct thuisbezorgd: www.verseoogstbox.nl.

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge