Je kunt mij rustig een ‘allesetende lekkerbek’ noemen. Ik kan stralen bij de gedachte aan eten en ben altijd in voor een experiment met nieuwe recepten.

Opgegroeid met wat ik noem “de gewone maaltijd”: aardappelen, groente en vlees - en natuurlijk in de wintermaanden snert en stamppot. Verder geen “rare” dingen, zoals mijn moeder de inhoud van mijn winkelwagen tegenwoordig kan omschrijven. Ik eet graag quiches, pasta, rijst, bonen met allerlei groenten, bijgestaan door een saus of olijfolie, ovenschotels, salades, wraps en eigenlijk maar vrij weinig de “gewone” maaltijd. Dit is absoluut geen negatieve benadering, ik eet anders dan vroeger thuis en er is absoluut niets mis met de kookkunsten van mijn moeder, ik eet nu alleen anders.

Experimenteren in de keuken

Mijn uitdaging in de keuken is begonnen toen ik in 2006 mijn man leerde kennen. Mijn zoon ( toen 8 jaar) is ook een aardappelen, groente en vlees kind en mijn man heeft talloze allergieën. Hij eet eigenlijk alleen maar rundvlees en is verder qua eten erg kieskeurig, om het aardig uit te drukken. Mijn man wil bijna alles wel proberen, maar je “moet er wel wat mee doen”. Wat ga je dan doen om iedereen tevreden te stellen? Juist, experimenteren in de keuken! Sinds eind 2006 ben ik flexitariër en ik moet zeggen: het heeft mijn kijk op eten en koken verrijkt. Wat is begonnen met het verzamelen van recepten in een map is uitgegroeid tot een blog waar recepten worden gedeeld. In 2009 ben ik dat samen met mijn schoonzusjes begonnen en hier delen we onze recepten (voor het overgrote deel vegetarisch). Mijn verzameling kookboeken en internet bieden ook genoeg inspiratie, ik geef er graag een eigen invulling aan recepten en het komt regelmatig voor dat ik een maaltijd niet voor een 2e keer kan koken. Dan heb ik tijdens het koken nog wat toevoegingen gedaan die ik later niet meer weet. Mijn doel is altijd dat we lekker kunnen eten en ik denk dat in 99,7% van de gevallen zo is (vinden wij ?).

Bewust van de seizoenen

Sinds ik “flexitarie” (zo noem ik het dan maar) eet ik meer paddenstoelen, gevulde portobello, gepaneerde oesterzwammen etc. Ook paprika en courgette heb ik vaak in huis. Experimenteren met groente is leuk en lekker, roergebakken witlof met oesterzwammen, sperzieboontjes met broodkruim en knoflook, spruitjes met paprika, ik kan over eten blijven vertellen. Pas in het afgelopen jaar ben ik me ervan bewust geworden dat het veel lekkerder is om vers en van het seizoen te eten. Mooie bijkomstigheid is dat je portemonnee er ook vrolijk van wordt. Elk seizoen heeft zijn lekkernijen. In juli al uitkijken naar de spruitjestijd, nu nog koolraap en alweer dromen over sperziebonentijd. Ik wijk ook af, bijvoorbeeld voor broccoli, die is favoriet hier, verwerkt in een ovenschotel en zoonlief vindt sperziebonen uit pot ook lekker.

Is er na het lezen van mijn blog een recept wat je graag met mij wilt delen omdat het te lekker is om te missen? Omdat je misschien mijn leven qua eten nog meer kan verrijken? Ik ben dol op nieuwe dingen, laat het mij hieronder weten!

 

 

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge