Groente en fruit tijdens je zwangerschap

Dat foliumzuur belangrijk is tijdens je zwangerschap, dat weet je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat je ook meer behoefte hebt aan vitamine B, C, D en E en mineralen als calcium, magnesium en ijzer? Gastblogger en voedingsconsulente Liesbeth krijgt vaak vragen over voeding met betrekking tot zwangerschap. In deze blog deelt zij de meest gestelde vragen en antwoorden!

Ben je zwanger of wil je graag zwanger worden? Begin dan meteen met het aanpassen van je voedingspatroon. Een gezonde voeding met voldoende vitaminen en mineralen vergroot de kans op een gezonde zwangerschap en een gezonde baby. Dat foliumzuur hierbij belangrijk is, dat weet je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat je ook meer behoefte hebt aan vitamine B, C, D en E en mineralen als calcium, magnesium en ijzer?

Multivitamine

'Ik slik een multivitamine voor zwangeren, dan krijg ik toch alles binnen?' wordt me wel eens gevraagd. Naast het slikken van een goede multivitamine is het eten van voldoende verse groenten en fruit is ook heel belangrijk. Want in groenten en fruit zitten ook stofjes die zorgen voor een goede opname en ze bevatten vezels die weer heel belangrijk zijn voor een goede darmwerking. Eet 2-3 stuks fruit per dag en minimaal 300 gram verse groenten, het liefst nog meer!

Genoeg

'Maar hoe krijg ik op een dag zoveel groenten en fruit binnen?' vragen cliënten mij. Door tussendoor voor fruit te kiezen en bij elke maaltijd iets van groenten toe te voegen, kom je makkelijk aan de aanbevolen hoeveelheid. Denk aan een groene smoothie bij het ontbijt. Een groenteomelet bij de lunch of avocado en komkommer op je brood. En bij de avondmaaltijd elke dag verse groenten, rauwe en gekookte groenten. Door veel af te wisselen in soorten groenten, went je kindje in je buik alvast aan al die smaken, des te groter de kans dat jouw baby straks alles lust!

Vitaminen en mineralen

'In welke groenten en fruit zitten al die belangrijke vitaminen en mineralen dan?' hoor ik je denken. Ik zal je wat voorbeelden geven: foliumzuur vind je in groenten als spinazie, asperges, broccoli en boerenkool. Voor de opnamen van foliumzuur zijn B6 en B12 heel belangrijk. Die laatste vind je in dierlijke producten en B6 zit bijvoorbeeld in bananen en avocado’s. Groenten en fruit die rijk zijn aan vitamine C zijn spruitjes, broccoli, zuurkool, rode paprika’s, kiwi’s, bessen en citrusfruit.

Calcium

Calcium uit groenten is beter opneembaar dan uit zuivelproducten, in groene bladgroenten en zeegroenten zit veel calcium. Maar ook in waterkers, kool, groene bonen en radijsjes. Calcium en magnesium zijn vooral belangrijk bij beenkrampen en een hoge bloeddruk. Magnesium zit in donkergroene groenten, maar ook in fruit als bananen en abrikozen. Groene groenten zijn heel belangrijk, want hierin zit ook veel ijzer. En eet regelmatig gedroogde abrikozen voor het ijzer en voor een goede stoelgang. Ijzer wordt beter opgenomen als je er tegelijk iets bij eet wat vitamine C bevat, daarom is een smoothie van spinazie met sinaasappel en bessen een goed idee.

Geniet

Naast voldoende groenten en fruit, zijn er natuurlijk ook nog andere belangrijke voedingsstoffen die je extra nodig hebt. Verdiep je in een gezond voedingspatroon en laat je eventueel voorlichten door een voedingsdeskundige. Maar bovenal: geniet van je zwangerschap en alles wat er in je buik gebeurt!

Heb jij vragen voor Liesbeth? Stel ze hieronder!
snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge