“Gezond eten, dat is toch hartstikke duur?” Helaas is dit een gedachte die nog steeds leeft. Maar hier ben ik het helemaal niet mee eens! Natuurlijk, als het merendeel van de dagelijkse kost zou bestaan uit avocado’s, goji-besjes en zalm dan wordt gezond eten duur. Maar wat dacht je van een appel, wortels en uien? Hartstikke gezond en goed te betalen.

Wat zie ik als gezond?

De afgelopen jaren zijn er heel veel onderzoeken op het nieuws geweest over (on)gezonde voeding, allemaal met de boodschap dat je ergens kanker of hart en –vaatziekten van krijgt. Wat kun je dan nog wel eten? Eigenlijk is het best simpel. Groenten en fruit zijn super gezond. Daar is geen twijfel over. Aangevuld met specerijen, kruiden, peulvruchten (zoals witte bonen, bruine bonen, kikkererwten en linzen), volkoren granen, gekookte aardappels, ongebrande noten, pitten, zaden, kleine vette vissoorten (bijvoorbeeld haring, makreel, ansjovis en sardientjes) en een paar eieren per week ben je al een heel eind. Af en toe wat vlees en zuivel kan geen kwaad.

Dat zijn veel dure producten niet

Bedenk je eens hoeveel geld je bespaart als je geen frisdrank drinkt maar water en (kruiden)thee. Geen chips eet maar een appel. Regelmatig vlees vervangt door peulvruchten of een ei. Dan bespaar je vele euro’s per maand die je kunt gebruiken om gezonde voeding in huis te halen.

Voorbeeld dag

Misschien lijkt dit al heel erg op hoe je nu eet. Maar zo niet, dan zie je hoogstwaarschijnlijk door de bomen het bos niet. Dit is een voorbeeld van hoe ik eet op een gemiddelde dag:

  • Vaak eet ik vóór het ontbijt 2 stuks fruit. In een smoothie, fruitsalade of zo uit het vuistje. Zo haalt mijn lichaam alle voedingsstoffen uit het fruit én begin ik de dag met een goed gevoel dat ik alweer mijn fruit voor de dag binnen heb.
  • Als ontbijt maak ik vaak een lekkere kom warme havermoutpap. Met kaneel en blauwe bessen bijvoorbeeld. Erg lekker!
  • Ik lunch graag met een maaltijdsalade of een restje avondeten van de vorige dag. Zo verspil ik niets en heb ik moeiteloos een lekkere lunch.
  • Tussendoor eet ik regelmatig fruit, snoepgroenten, een rijstwafel met honing, een handje ongebrande noten met rozijnen of een stukje extra pure chocolade (minstens 70% cacao). Of ik maak zelf een tussendoortje. Hier vind je recepten voor veel lekkere tussendoortjes:
  • In de herfst heb ik vaak zin in soep. Een goedgevulde groentesoep, een zelfgemaakte tomatensoep of bijvoorbeeld pompoensoep eet ik dan regelmatig als avondmaaltijd.

Zo eet ik lekker en gezond, zonder naar de spaarrekening te hoeven grijpen! Ben je benieuwd naar recepten? Kijk dan eens rond op:  www.kiwienzo.nl

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge