Maak jij ook goede voornemens als het einde van de zomervakantie nadert? Ik maak altijd lijstjes vol goede voornemens om de drukke school- en werkweken voor ons gezin verantwoord en op rolletjes te laten verlopen. Zo krijgen mijn dochters, van 9 en 11, dit schooljaar naast de schoolkoek, broodtrommel en een pakje drinken ook een flesje water mee.

Fruitmomentje op school

Een ander, wellicht te hoog gegrepen, goed voornemen is om de pauzekoek in te wisselen voor fruit of nog beter groente. Helaas gaan de dames hiermee niet akkoord. Bij de kleuters werd samen met veel klasgenootjes onder aanmoediging van de juf het fruit nog met veel smaak gegeten. Maar die tijd is voorbij. Afgelopen jaren kwam als stil protest, de appel (in bruine partjes) of de inmiddels beurse banaan na schooltijd steevast mee terug naar huis. Veel klasgenootjes eten een pauzekoek en dan wordt het lastig om het fruitmoment tijdens de pauze vast te houden. Als oplossing daarvoor gaf ik de dames bij het ontbijt een bakje fruit naar keuze. En je raadt het al, als pauzehap ging hun favoriete schoolkoek mee.

Diep in mijn hart vind ik het wel jammer. Want ook door de week wil ik mijn kinderen volop van het heerlijke seizoensfruit en –groente laten genieten. Als de laatste aardbeitjes en nectarines geplukt zijn, komen er in september weer druiven en volop boomgaardfruit. Het geeft door het jaar heen zoveel smaak en variatie, dat het nooit verveelt.

Groent en fruit mee naar school

Om de schoolkoek in te kunnen wisselen voor puur natuur groente of fruit, zal er dit jaar meer inspanning moeten worden geleverd. Hiervoor heb ik een nieuwe strategie bedacht. Net als in het happy meal van Mc Donalds gaat het fruit in een super cool bakje mee. En natuurlijk treft de dappere eter onder in het bakje fruitsalade als beloning een leuk speelgoed figuurtje aan voor het ultieme feel good gevoel.

Bij de staafjes komkommer en wortel wordt een lekkere dip geserveerd. De smoothies worden in alle kleuren van de regenboog gemaakt, compleet met parapluutje en rietje. Hun klasgenootjes zullen met jaloerse blik kijken wat er deze keer voor verrassende pauzehap uit de tas van mijn dochters komt. En nu maar hopen dat het werkt.

Heb jij tips hoe we die saaie pauzekoek kunnen inwisselen voor groente en fruit?

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge