Bleekselderij heeft een zachte smaak en is lekker knapperig. Hier drie weetjes over bleekselderij:

1. Gezond

Bleekselderij is rijk aan bètacaroteen. In je lichaam wordt dit omgezet in vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor je gezichtsvermogen en speelt samen met vitamine C ook een rol in je weerstand. Verder heeft bètacaroteen de werking van een antioxidant. Samen met andere antioxidanten zoals vitamine C helpen ze weefsels beschermen tegen schade en veroudering. Ook helpt vitamine C samen met de natuurlijke suikers je energie op peil te houden. Het kalium is weer belangrijk voor een gezonde bloeddruk. Daarnaast bevat bleekselderij relatief veel eiwit en veel voedingsvezels, die belangrijk zijn voor de stoelgang en de opname van andere voedingsstoffen.

2. Schoonmaken

Om te beginnen snijd je het witte gedeelte met fijne worteltjes van de onderkant van de bleekselderij af. Daarna was je de stengels en bladeren grondig. Zowel de stengels als de bladeren kun je eten. Snijd de stengels in stukjes en trek de harde nerven van de stengels af. Je kunt de stengels ook schillen met een dunschiller.

3. Toepassen

Bleekselderij heeft een zachte smaak en je kunt zowel de stengel als het blad goed gebruiken voor het kruiden van een heerlijke soep of bouillon. Je kunt bleekselderij goed rauw eten. Eet de groente bijvoorbeeld als hapje met een dipsaus of bij een kaasschotel. In een salade is bleekselderij ook een goede smaakmaker. De kooktijd van bleekselderij is 10-12 minuten. Je kunt de groente ook heerlijk roerbakken in ca. 6 minuten. Of warm bleekselderij in de magnetron op in 4-5 minuten. Je kunt bleekselderij ook smoren in ca. 20 minuten. Stomen duurt iets langer: 20-25 minuten.

Benieuwd hoe bleekselderij geteeld wordt? Dat lees je hier!

 

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge