De Verse Oogst Kerst van Kirsty

Met alle verse seizoensproducten in de Verse Oogst Kerstbox zijn er eindeloze mogelijkheden voor het kerstdiner. Welk heerlijke kerstrecept jij er mee op tafel zet is helemaal aan jou. We geven je wel graag inspiratie! Daarom hebben we drie mensen gevraagd hun favoriete Verse Oogst kerstrecept met ons te delen. Vandaag de beurt aan Verse Oogst gastblogger Kirsty en haar dochter Sophie.

Oude traditie in een gepimpt jasje

Dit jaar waren veel mensen verrassend vroeg met de kerstsfeer in huis brengen. Bij ons is de boel nu ook versierd, maar ik had wel wat moeite om de Sint los te laten..net als mijn dochter van drie, zij zingt nog steeds Sinterklaasliedjes. Ik vind het heerlijk om er weer helemaal in op te gaan, samen fantaseren, de spanning die in de lucht hangt, de nieuwsgierigheid en enthousiasme. Dat de pepernoten zijn ingeruild voor kerstkransjes vindt mijn dochter trouwens geen probleem.

Boerenkool en viennetta ijs

Nu kunnen we ons langzaam druk gaan maken over het kerstdiner. Vroeger, toen ik nog een klein meisje was (lang geleden) stond er op tweede kerstdag altijd traditioneel boerenkool met worst op tafel. Stevige bodem, met viennetta ijs na. Niet echt culinair of origineel, maar het ging er in als koek. En je wist van tevoren waar je aan toe was! Ik heb me laten influisteren dat dit jaar de traditie weer in ere wordt hersteld.

Speed-gourmetten

Bij mijn schoonfamilie pakken ze het heel anders aan, zij kunnen speed-gourmetten. Wat dat inhoudt? Je gooit alle pannetjes vol die er zijn, vlees gaar? Hup gelijk weer volgooien. Het resultaat is klaar in een half uur. Nou oké, in driekwartier dan. Oh ja, ik vergeet bijna nog de gebakken aardappelen. Gourmetten (maar ook bbqen) zonder gebakken aardappelen is een no go! Voor mij (was dat) geheel nieuw, maar zij en mijn man, zweren erbij.

Stoofpeertjes...

Een andere traditie bij ons thuis was rollade met stoofpeertjes. Warm of koud en altijd met een goede dosis kaneel. Laten die overheerlijke peertjes nou net in de Verse Oogst Kerstbox zitten! Eén dingetje..manlief houdt niet zo van 'fruit' dat gegeten wordt als 'groente'. Fruit mag in een toetje, maar warm op je bord bij het avondeten vindt hij niet zo'n succes. Daarbij komt dat wij onze dochter ook graag zien eten, ongeacht de hoeveelheid happen en gezichtsuitdrukkingen die niet zo heel kerstig zijn. Beiden een mooie uitdaging..

...in een nieuw jasje

Stoofpeertjes in een nieuw jasje. Ik zag het toetje al helemaal voor me, een bodem van verkruimelde bastonge koekjes, een dot mascarpone en daar bovenop de peertjes. Wel in stukjes want een heel peertje op je bord en uiteindelijk drijvend in de modder van bastonge en mascarpone wordt zo'n gesmeer. Ja, dat moest het worden! Go for it.

Een deukje in mijn ego

Wat daarna gebeurde, was een beetje jammer van mijn zondagochtend en vooral ook jammer voor mijn ego. Die is na vandaag een deukje rijker. Om een lang verhaal kort te maken, het was niet lekker! Mijn geweldige recept voor stoofpeertjes in een vernieuwd jasje, houd ik uit veiligheidsoverwegingen nog even voor mijzelf. De stoofpeertjes in zijn oude jasje staan in de koelkast voor morgen.

 

mascarpone_kirsty

Klassieke stoofpeertjes

Wat heb je nodig:
  • 1 citroen
  • 1 kg stoofperen
  • 100 ml rode wijn (of rode bessensap)
  • 1 kaneelstokje
  • 50 g suiker (zelf heb ik 2 eetl honing gebruikt)
  • 1 eetlepel aardappelmeel
Aan de slag:

Was de citroen, schil deze dun en pers de citroen uit. Schil de peren; laat de kleine stoofperen heel, halveer de grote en verwijder de klokhuizen.

Breng een pan met 200 ml water en de rode wijn (of bessensap) aan de kook. Voeg de peren, citroenschil, 2 eetlepels citroensap, het kaneelstokje en de suiker (of honing) toe. Laat de peren ca. 2 uur afgedekt op zacht vuur in het kookvocht garen.

Haal de stoofpeertjes met een schuimspaan uit de pan, verwijder het kaneelstokje en de citroenschil. Los in een kopje het aardappelmeel op in 4 eetlepels water en bindt hiermee het kookvocht. Schenk het kookvocht over de stoofpeertjes en serveer deze, naar keuze, warm of koud bij vlees, kip, vla of pudding.

 

stoofperen_kirsty

 

Wil je de Verse Oogst Kerstbox met o.a. stoofpeertjes thuisbezorgd krijgen? Bestel hem via www.verseoogstbox.nl 

Ook wel eens een mismatch op tafel gezet? Of is die in de doofpot gestopt?
snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge