De Verse Oogst Kerst van Jan

Met alle verse seizoensproducten in de Verse Oogst Kerstbox zijn er eindeloze mogelijkheden voor het kerstdiner. Welk heerlijke kerstrecept jij er mee op tafel zet is helemaal aan jou. We geven je wel graag inspiratie! Daarom hebben we drie mensen gevraagd hun favoriete Verse Oogst kerstrecept met ons te delen. Vandaag de beurt aan spruitenteler Jan Herbert en zijn vrouw Lucia.

Fris en spruitig

Samen met mijn broer Ronald run ik in Zeewolde een bedrijf waarbij we ons voornamelijk richten op de teelt van spruiten. We telen jaarlijks 205 hectare spruiten en daarnaast nog 35 hectare bloemkool en 5 hectare boerenkool. De door ons gehuurde percelen liggen in een cirkel van twintig kilometer rond het bedrijf. We hebben de landbewerking, het planten, de verzorging van de gewassen en de oogst in eigen beheer.

Vrij met kerst

De spruitjes die bij ons worden geoogst liggen binnen 24 uur in de supermarkt. Tijdens de aanloop naar kerstmis toe is het daarom altijd extra druk. Omdat we de spruitjes vers willen afleveren, oogsten we de dag vóór kerst al niet meer. Dit heeft als bijkomend voordeel dat we met kerstmis niet allemaal uitgeteld onder de kerstboom liggen. Met de kerstdagen zijn we dus heerlijk vrij. Kerstmis draait voor ons om sfeer, samen zijn en lekker eten, en dat doen we met vrienden.We vinden het fijn om na alle drukte eens meer tijd thuis te kunnen doorbrengen. Dit maakt dat we de maandag na kerst weer fris en spruitig kunnen opstarten.

Niet te ingewikkeld

Om de dag en de voorbereiding van het diner voor iedereen ontspannen en gezellig te laten verlopen maakt elk gezin een gerecht. We doen niet te ingewikkeld, het hoeft geen culinair topmenu te zijn. Ons aandeel in het menu is de gevulde kalkoen, en natuurlijk, zoals ieder jaar, twee spruitengerechten. Dit jaar is dat een spruitensalade en spruitjes uit de wok. Spruitjes passen bij veel andere ingrediënten, er zijn vele variaties mee te maken en alle bereidingswijzen zijn geschikt. De perfecte groente voor bij het kerstdiner.

Voorbereiding

Alle gerechten bereid ik met mijn vrouw Lucia voor zodat we met het diner gezellig aan tafel kunnen zitten. We zorgen dat de dag voor kerst alle ingrediënten voor de gewokte spruitjes klaar voor ‘in de pan staan’ en de vulling en de marinade voor de kalkoen gereed is. De spruitensalade maken we in zijn geheel al klaar, voor de finishing touch strooien we er voor het opdienen nog wat versgebakken uien overheen. Het marineren van de kalkoen en de vulling maken doen we de dag voor kerst. Het is prachtig om op de dag zelf een grote perfect gebraden kalkoen op tafel te zetten!

VO_BLOG_1400x750-Tafelaankleding-Kruiden

Spruitjes met zoete appel en hazelnoten

Wat heb je nodig:
  • 700 gram spruitjes
  • 100 gram hazelnoten
  • 2 appels
  • 25 gram boter
Aan de slag:

Rooster de hazelnoten in een koekenpan in circa 3 minuten goudbruin. Laat de hazelnoten even afkoelen en hak ze daarna in kleine stukjes.

Verwijder de buitenste blaadjes van de spruitjes en halveer ze. Kook de gehalveerde spruitjes in 12 minuten beetgaar en giet ze daarna af, zodat ze niet verder door koken.

Verwijder het klokhuis van de appel en snijd deze in plakjes. Niet te dun, want dan worden ze slap en verliest de appel z’n bite.

Smelt in een koekenpan de boter en bak de schijfjes appel zo’n 4 minuten. Voeg aan de spruitjes en eventueel wat peper en zout toe. Schep de spruitjes en appel in een schaal en verdeel de hazelnoten er overheen.

VO_BLOG_1400x750-Kerstrecepten-Spruitjes met appel

Wil jij met kerst ook alle verse seizoensproducten in huis hebben? Bestel dan de Verse Oogst Kerstbox via www.verseoogstbox.nl

Meer lezen over mijn bedrijf? Lees hier mijn telersprofiel.

de gigantjes Er zijn zoveel manieren om eens te variëren met de inhoud van de lunchbox!