De Verse Oogst Kerst van Andrea

Met alle verse seizoensproducten in de Verse Oogst Kerstbox zijn er eindeloze mogelijkheden voor het kerstdiner. Welk heerlijke kerstrecept jij er mee op tafel zet is helemaal aan jou. We geven je wel graag inspiratie! Daarom hebben we drie mensen gevraagd hun favoriete Verse Oogst kerstrecept met ons te delen. Vandaag de beurt aan foodblogger en fotografe Andrea.

Vroeger

Vroeger draaiden de Kerstdagen om eten. Met de paplepel ingegoten laat ik maar zeggen. Mijn moeder was al minimaal een week zich in de keuken een slag in de rondte aan het werken om alles op tijd op tafel te krijgen. En die tafel was altijd vol. Met vrienden, familie en natuurlijk mijn oma.

Zelfgemaakte cocktailsaus

We startten dan altijd met een cocktail van garnalen of zalm met een zelfgemaakte cocktailsaus die zo lekker was dat je met je lepel het glas leeg schraapte. Dat was toch wel het hoogtepunt van mijn Kerstdiner. Daarna volgde een soep, voor de volwassenen een spoom (ja ook dat was vroeger al niet bedoeld voor kinderen) en het hoofdgerecht met een paar soorten aardappels, een rollade of ham en groente.

Was er groente?

Die groente is niet zo heel erg blijven hangen. Maar navraag leerde dat mijn moeder voor ons dan ook vaak doperwtjes met worteltjes of boontjes maakte. Dan wist ze zeker dat we onze vitamientjes binnenkregen, want groente daar had ik vroeger een broertje dood aan. En natuurlijk sloten we het Kerstdiner af met een heerlijk dessert. Meestal kocht mijn moeder als dessert Viennetta ijs, iets wat er normaal echt niet was, en ook nog in verschillende smaken. Dat was altijd een lastige keuze en je hoopte maar dat er nog een extra stukje overbleef.

Het Kerstdiner

Tegenwoordig ben ik degene die het Kerstdiner maakt voor de familie, vrienden en oma’s en opa en ook ik probeer daar altijd iets heerlijks van te maken. Een lekker voorgerecht, soepje, spoom (nog steeds alleen voor de volwassenen), hoofdgerecht met een heerlijk stukje vlees of vis en een dessert.

Kerst met groente!

 Mijn kinderen zijn door mijn blog inmiddels gewend aan iets meer smaken dan een potje groenten en daarom vind ik het leuk om verse groenten te serveren tijdens het Kerstdiner. Een heerlijke gegrilde groente ovenschotel of deze spruitjes pastinaak roerbak geglaceerd in mandarijnsaus en gemengd met pecannoten en granaatappelpitjes. En niet alleen ziet dat er heel Kerstachtig uit, mijn kinderen eten het tot de laatste hap op. Fijne Kerstdagen!recept andrea

Pastinaak spruitjes roerbak in mandarijnsaus met pecannoten en granaatappelpitjes

Wat heb je nodig:
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels honing
  • 3 eetlepels mandarijnsap
  • 1/2 theelepel peper
  • 2 eetlepels balsamico crème
  • 2 pastinaken
  • 4 eetlepels plantaardige olie
  • 500 gram spruitjes
  • 50 gram pecannoten
  • 3 eetlepels granaatappelpitjes
Aan de slag:

Smelt de boter in de pan en meng de honing, het mandarijnsap, peper en balsamico crème erdoor. Schil de pastinaak en snijdt in kleine blokjes (ongeveer 1 x 1 cm). Schenk 2 eetlepels olie in de pan en bak de blokjes 5 minuten aan of zolang tot ze aan de binnenzijde mooi gaar zijn (zacht) als je er met een vork in prikt. Zet ze even apart in een schaaltje. Maak de spruitjes schoon en halveer ze.

Schenk 2 eetlepels olie in de pan, schep de spruitjes erbij en bak 5 tot 7 minuten tot de spruitjes aan de binnenkant mooi zacht zijn. Ondertussen blijf je het natuurlijk goed doorroeren. Schep de pastinaak terug in de pan en meng het mandarijn boter mengsel erdoor, zodat de groenten mooi geglaceerd worden. Verwarm alles nog eens 2-3 minuten goed door.

Schep in de serveerschaal en verdeel de pecannoten en granaatappelpitjes erover. Serveer meteen.

recept andrea

Wil jij ook de meest verse seizoensproducten voor je kerstdiner in huis hebben? Bestel dan de Verse Oogst Kerstbox via www.verseoogstbox.nl

Wat ga jij met kerst bereiden? Laat het ons hieronder weten! 
snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge