We gaan het vandaag hebben over de uitdaging van vers en gezond eten op drukke werkdagen. Eigenlijk vind ik het heel vreemd dat dit in de huidige maatschappij een uitdaging is. Nou ja, laat ik het zo stellen, ik ervaar het als een uitdaging. En deze uitdaging is op een drukke werkdag misschien nog wel groter dan op een ‘gewone’ dag.

Misschien ken je die dagen wel: de wekker gaat om kwart over zes en na drie keer snoozen moet je dan toch écht je bed uit. Naar beneden, wassen, verzorgen, aankleden en tijd voor een gezond en voedzaam ontbijt. Bij mij ziet dat er door de regel uit als een flink bord havermout met rozijnen en een stuk fruit en een iets kleiner formaat bord havermout met goijibessen voor zoonlief. We nemen altijd rustig de tijd om te ontbijten voordat we beginnen aan ons dagprogramma.

Na het ontbijt mogen we, zoonlief naar het kinderdagverblijf en ik naar mijn werk. Maaaaaar …. We gaan niet zomaar de deur uit! Ik neem mee: handtas en documenten van het werk en daarnaast een tas proppievol met ….. één maal raden …… eten! Yes! Lekker en gezond eten. Je ziet mij nooit maar dan ook echt nooit vertrekken zonder dat ik mijn eigen maaltijden meeneem. Waarom zul je misschien denken? Daar ga ik je nu antwoord op geven. Het valt mij namelijk op dat het vrijwel onmogelijk is om op het werk of in de buurt van het werk een gezonde (en betaalbare) lunch of een gezond tussendoortje te scoren. De bakker in het dorp verkoopt belegde broodjes en ook in de supermarkt valt wel iets te krijgen, maar dát valt bij mij niet in de categorie ‘gezond’.

Gezonde lunch en tussendoortjes

‘Gezonde’ producten zijn bij mij ‘niet bewerkte’ producten, dus producten zonder toegevoegde suikers, E nummers, smaakversterkers, en andere niet-begrijpelijke ingrediënten en het liefst ook nog biologisch, en tja …. De verkrijgbare lunches en tussendoortjes vallen door de regel niet in deze categorie. Dus ik ga altijd gewapend met mijn lunch en tussendoortjes naar kantoor. En zoals je hebt kunnen lezen …. Dit heb ik vanmorgen niet allemaal klaargemaakt. En toch is mijn tas goed gevuld! Knap hè? Wat is hiervoor mijn truc? Ik heb ervoor gezorgd dat ik gisteravond alle lekkernijen van vandaag al heb voorbereid: een heerlijke salade voor lunch, een bakje kwark, 2 stuks fruit, een bakje gesneden rauwkost, 2 sneden volkorenbrood met kaas en 2 zelfgebakken bananen-broodjes als tussendoortje.

Plannen en vooruitdenken is de truc!

Dus de uitdaging voor het nuttigen van gezonde maaltijden op de drukke werkdag zélf valt eigenlijk wel mee. Ik verheug mij ’s morgens al op de momenten waarop ik van mijn zelf – meegenomen producten mag gaan genieten. De uitdaging heb ik van te voren. Plannen en vooruitdenken, dát is voor mij de uitdaging. Zorgen voor voldoende boodschappen in huis en de avond voor een drukke werkdag tijd maken om alle maaltijden voor te bereiden. Dit kost even tijd maar brengt uiteindelijk veel rust met zich mee. Ik hoef mij op lange werkdagen namelijk niet bezig te houden met het verkrijgen van gezonde voeding en ik kan me volledig focussen op de uitdagingen die mijn werk met zich meebrengt.

 

Hoe ziet mijn week eruit?

Zaterdag

Boodschappen: goed vooruitdenken: wat heb ik zondag, maandag en dinsdag nodig voor alle maaltijden en tussendoortjes? Lijstje maken en naar de winkel.

Zondag

Weekend, dus tijd om te bakken. Deze week bak ik een bananenbrood en een volkorenbrood met zaden en pitten. Zondagavond: klaarmaken lunch en tussendoortjes voor maandag.

Maandag
 • Thuis ontbijten
 • Checken en klaarmaken laatste dingetjes lunch en tussendoortjes
 • Trainen en werken (hele dag)

Meenemen:

 • Eiwitshake
 • Kwark met stukjes banaan
 • Salade van sla uit eigen tuin, komkommer, paprika en garnalen
 • 2 stukjes volkorenbrood met zaden en pitten (zelfgemaakt)
 • Bakje cherrytomaatjes
 • Avondeten thuis
 • Klaarmaken voor dinsdag: lunch en tussendoortjes.
Dinsdag
 • Thuis ontbijten
 • Checken en klaarmaken laatste dingetjes lunch en tussendoortjes
 • Lesgeven en werken (hele dag)

Meenemen:

 • Smoothie van yoghurt, banaan en passievrucht
 • Salade van veldsla, tomaat, komkommer, penne en kip
 • 2 sneden brood met kaas
 • Bakje cherrytomaatjes
 • Avondeten thuis
Woensdag
 • Thuis ontbijten
 • Vrije dag met mijn zoontje – boodschappen doen!
 • Lunchen thuis
 • Klaarmaken voor woensdagavond en donderdag: avondeten, tussendoortjes en lunch.

Meenemen:

 • Avondeten
 • Eiwitshake
 • Smoothie van banaan en yoghurt
 • Avondeten buiten de deur.
 • Trainen en lesgeven
Donderdag
 • Thuis ontbijten
 • Checken en klaarmaken laatste dingetjes lunch en tussendoortjes
 • Werken hele dag

Meenemen:

 • Kwark met fruit
 • Salade van veldsla, rode biet, Hüttenkase en walnoot
 • 2 sneden brood met kipfilet
 • Bakje rauwe worteltjes
 • Avondeten thuis
Vrijdag

Alle maaltijden thuis en levering bio box met groente en fruit.

 

Hoe ga jij om met deze uitdaging? Ik ben erg benieuwd.

 

 

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar