Gevulde tomaten uit de oven, het klinkt als een tijdrovend klusje. Tijd kost het inderdaad, maar tijdens die tijd kan jij makkelijk iets anders doen! Dan staan de tomaten namelijk in de oven. Op deze manier maak je de lekkerste gevulde tomaten:

Geulde tomaten maken

De lekkerste gevulde tomaten maak je met de Coeur de Boeuf tomaat. Dit is een geribbelde, hartvormige tomaat. Ze zijn heel stevig en bevatten weinig sap, waardoor ze ideaal zijn als ‘bakje’ voor de vulling. Ook staan deze tomaten mooi op je bord.

Vulling

Bedenk eerst wat voor vulling je in de tomaat wil doen. De klassieke gevulde tomaat is met gehakt (liefst half-om-half), uit, knoflook en kruiden. Maar een gevulde tomaat met een roerei, of met geitenkaas en munt op de barbeque is bijvoorbeeld ook heerlijk. Of probeer een van deze verrassende vullingen, met of zonder vis!

De tomaat uithollen

Eerst snijd je de bovenkant van de tomaat eraf (het kapje). Laat het kroontje erop zitten. Bewaar dit kapje. Daarna hol je de tomaat voorzichtig uit met een lepeltje. Het is niet erg als er onderop nog wat vruchtvlees zit, zorg ervoor dat je de tomaat niet kapot maakt. Zet de tomaat op zijn kop en laat goed uitlekken. Bewaar de tomatenpulp, hier kan je heerlijke tomatensaus of –soep van maken!

In de oven

Als de tomaten goed uitgelekt zijn vul je ze met de vulling naar jouw keuze. Als je voor gehakt gaat kan het gehaktmengsel met kruiden rauw in de tomaat, en zet je de gevulde tomaten 45 minuten in de oven. Ook een roerei gaart in de oven in de tomaat, dus kan er rauw in, voor ongeveer 10 minuten. Het zelfde geldt voor een geitenkaas met munt mengsel. Zet altijd het kapje weer op de tomaat voordat je ze in een ovenschaal in de oven zet.

Serveren

Controleer altijd even of de vulling gaar is geworden. Serveer de gevulde tomaat in het midden van een bord, besprenkel met een beetje olijfolie en peper en zout. Gevulde tomaten worden meestal gecombineerd met wat rijst, maar vaak zijn ze zo ook al vullend genoeg. Reken 2 tomaten per persoon als de gevulde tomaat je hoofdgerecht is. Eet smakelijk!

 

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar