De winter staat alweer voor de deur en hiermee ook de feestdagen. De lampjes zijn weer van zolder, gezellig tafelen met vrienden en familie aan een mooi gedekte lange tafel, nieuwe kleding, verrassende elegante hapjes, X-mas all the way ik hou ervan!

Ik ben oprecht helemaal weg van de feestelijke decembermaand. Alhoewel ieder seizoen natuurlijk zijn charme heeft, heb ik ook de winter echt leren waarderen. Heerlijk een frisse neus halen op mijn fiets, mand voorop de stad door met mijn boodschappenlijstje, volgeschreven met feestelijke ingrediënten voor een bezoekje aan de notenboer, kaasboer en de lokale biowinkel voor wat eerlijk seizoensgeluk. Boodschappen doen is gewoon extra feest deze tijd van het jaar.

Niet vullen, maar voeden

Ik vind het heerlijk om de keuken in te duiken, snijden, hakken, in pruttelende pannen roeren, en met mijn oven als beste maatje met de kerst verrassende en vooral feestelijke gerechten te bereiden. Niet vullen maar voeden, ja ook met de Kerst laat ik de groenten de show stelen op mijn tafel. Ik vind het heerlijk om iedereen aan tafel te laten watertanden met mooie gerechten en nog veel blijer word ik om met verse en vooral gezonde ingrediënten te werken. Dat is voor mij 100% Kerst XL.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is de helft van je succes en hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Het is heerlijk om mensen te verrassen met niet alledaagse gerechten en bijzondere cocktails. Dit kan ook heel goed lekker overzichtelijk en easy zijn door met niet al te lange ingrediëntenlijsten per gerecht te werken. Je kan al heel leuk uitpakken met eenvoudige gerechten die heerlijk van smaak zijn, er prachtig uitzien en toch zo klaar zijn. Ik merk dat ik veel meer experimenteer en combineer met groenten sinds ik geen vlees meer eet, en een smaakvol kerstmenu kun je prima bereiden met lekkere groentes.

Dit jaar komen er vrienden bij ons eten en heb ik gekozen voor een heerlijke kaastafel aangevuld met gezonde smaakvolle bites en passende wijnen. Van pittige kaasjes en stoofperen tot bleekselderij gevuld met een heerlijke snijbiet-artisjokdip, een aardperensoepje, winterse salade en maak ik appel-vijgen chutney aangevuld met een brillat- savarin gevuld met peer en abrikoos. Of wat dacht je van deze prachtige, gevulde portabello met quinoa & roquefort bijvoorbeeld? Lekker op smaak gebracht met basilicum, oregano en snufje peper en zout.

Neem overal lekker de tijd voor en geniet lekker van iedere dag die je dichter bij de feestdagen komt. Mooie en vooral smakelijke feestdagen gewenst!

 

 
snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge