Het oogstseizoen van Hollandse appels en peren is begonnen. Op zaterdag 24 september openen daarom tientallen fruittelers in Nederland hun boomgaarden voor de rest van het land.

Deze dag staat in het teken van appels plukken en proeven. De telers laten graag zien waar ze dagelijks vol met passie aan werken. Ook vanuit The Greenery doen een aantal telers mee aan de appelplukdag. Heel Nederland is uitgenodigd om ook hun heerlijke appels te proeven en mee te kijken naar de dagelijkse werkzaamheden rondom de teelt.

Behalve het plukken en proeven zijn er genoeg andere activiteiten te doen deze dag. Neem een kijkje in de boomgaard en zie hoe het teeltproces er aan toe gaat of ga op wandeltocht en stap in de pluktrein. Voor jong en oud is er genoeg te beleven. Appelplukdag is daarom niet alleen leuk maar ook informatief. Wil je een van onze telers bezoeken op appelplukdag? Neem een kijkje op Appelplukdag

 Onze telers die je kunt bezoeken tijdens Appelplukdag zijn:

Fruitteler Hoekstra

Fruitbedrijf Hoekstra wordt door Jan en Joke Hoekstra gerund. Het is een modern fruitteeltbedrijf in Luttelgeest waar o.a. kersen, pruimen, appels en zacht fruit wordt geteeld. Het bedrijf is overgenomen van de ouders van Jan.

Kwekerij Oostveen

Kwekerij Oostveen is een echt familiebedrijf opgericht in 1957 door vader Wiro en Moeder Tonny Oostveen in het toenmalige Jutphaas (Nieuwegein). Tegenwoordig wordt het bedrijf gerund door de drie broers (Simon, Peter en Robert) Oostveen. Samen met hun vrouwen en kinderen werken ze aan de teelt.

Elshard, Elstar, Junami (Milwa) en Wellant zijn de belangrijkste appelrassen in de kweekteelt van kwekerij Oostveen. Elshard is een gemuteerde Elstar die waarschijnlijk is ontstaan door een blikseminslag in een boom of een gebroken tak. De appels zijn sterker, roder en blijven langer houdbaar.

Lees verder

Ardi-fruit c.v

Dick en Arjan van Leperen zijn in 1997 een handelsbedrijf in appels en peren gestart. Dit vlakbij het bedrijf van hun ouders. In 2003 besloten ze ook hun bedrijf over te nemen. Ardi fruit teelt o. a. de rassen Elstars en Goudreinet qua appelsoorten. Door hun milieuvriendelijke bestrijdingswijze zijn ze Global Gap gecertificeerd.

Lees verder

Vink fruitboerderij

Vink Fruitboerderij ligt vlakbij fruitdorp Kraggenburg. In hun boomgaard van 22 hectare telen ze appels, peren, pruimen, stoofperen en bramen. Vanuit hun passie voor fruit gaan ze altijd voor de beste smaak. Buiten appelpluk dag organiseren ze hun eigen plukdagen. Waarbij je je eigen fruit kan plukken in pluktuin.

Wil je eigen teeltonderneming beginnen? Bij vink kan je je eigen boom kopen uit de boomgaard en je eigen appels telen. Lees hier meer over de teler.

Wist je dat..

  • Appels van september tot juni verkrijgbaar zijn in het land? 
  • Niet alle appels bestemd zijn voor hetzelfde gerecht. Bijvoorbeeld de zachtzure Cox, deze is perfect voor het maken van appelmoes.
  • De eerste appels al meer dan 4.500 jaar geleden zijn geteeld.
  • In de schil van een appel de meeste antioxidanten zitten. Schillen, liever niet!
  • Hoe groener de appel, hoe zuurder van smaak. Hoe roder de appel, hoe zoeter.
de gigantjes Er zijn zoveel manieren om eens te variƫren met de inhoud van de lunchbox!