In januari begint voor ons het nieuwe komkommerseizoen. Tijdens de wintermaanden is er altijd veel werk om de kas in orde te maken. Al het onderhoud wordt in de periode gedaan omdat er dan geen product in de kas staat. Dat is echt investeren in de nieuwe teelt. Je maakt deze periode veel kosten, maar er zijn nog helemaal geen opbrengsten.

Begin van een nieuw seizoen

De komkommerplanten worden gezaaid en opgekweekt bij de plantenkweker. Tijdens de opkweek ga ik altijd meekijken bij de plantenkweker hoe groot de planten al zijn en plannen we een datum waarop de planten naar ons toe komen. De plant is dan ca. 50 cm groot. Dat is een mooie grootte om te kunnen planten. Als de plant te groot is, is het risico van breken erg groot. Het seizoen begint dan weer. Ik vind dat altijd een mooi moment. Zo’n lege kas is toch maar niets. Je wilt er iets in hebben staan. Met al die jonge planten kijkt het dan weer heerlijk groen. Het is zo lekker om in januari in je t-shirt in de kas te werken, radio er bij aan, temperatuur rond de 20 graden. Wat wil je nog meer? Een beetje voorjaarsgevoel al. Na ongeveer 2 weken zien we de eerste gele bloemen in het gewas. Dit is echt een schitterend gezicht. De komkommer is een klimplant en de meeste planten zijn nu al echt hoog. We draaien de plant in en zetten hem vast aan het touw. De plant krijgt zoveel gewicht aan komkommers dat dit wel nodig is, anders zou hij breken.

Ik ben intussen ook al weer nieuwe recepten aan het bedenken met komkommer. Ik heb het wel gemist de afgelopen maanden. Je bent het zo gewend om even de kas in te lopen en een verse komkommer te snijden. Er gaat toch niets boven een komkommer die net van de plant gesneden is. En dat is toch zo raar, dat je als teler een komkommer moet gaan kopen!

Eerste komkommers van het seizoen

Inmiddels heb ik de sorteermachine al helemaal ingericht en schoongemaakt. De dozen waarin de komkommers worden verpakt zijn besteld, dus de komkommers kunnen komen! De eerste dag van komkommers snijden is dan ook heel speciaal. Het is altijd even spannend wanneer we kunnen beginnen met snijden. Een komkommer ziet er aan de plant al heel groot uit, maar weegt dan nog niet genoeg om eraf te halen. De allereerste komkommers gaan dan door je handen, worden gesorteerd en ingepakt en gaan naar de veiling.

Nu is voor ons echt komkommertijd. De eerste komkommers worden geveild en gaan naar de klant. Natuurlijk maak ik die dag altijd een heerlijk komkommergerecht. Lekker wijntje erbij en…. genieten!

de gigantjes Er zijn zoveel manieren om eens te variëren met de inhoud van de lunchbox!