Afvallen zonder trek

Het is ochtend 8:00 uur. De wekker gaat. Vol goede moed sta je op. Gisteren heb je besloten, net als iedere week, dat je deze dag de eerste stap zet naar een maatje minder. Je doet een paar oefeningen, maakt je klaar voor dag en loopt regelrecht langs de koelkast. Jouw tactiek: uithongeren.

Misschien herken je jezelf in deze routine, of ben je al een paar stappen verder en weet je dat het begint met een goed ontbijt. Desalniettemin kom ik vanwege mijn beroep dagelijks in contact met heel veel mensen die nog steeds geloven dat minimaal eten de weg is naar een slanke lijn. Zij zetten zichzelf daarmee op een vlucht naar een gefaalde poging.

Waarom? Overleven is de eerste prioriteit van ons lichaam. Op het moment dat we onszelf te weinig voeden gaan er allerlei alarmbelletjes rinkelen die protocollen in werking zetten. Verbranding uit, hongergevoel aan. Ons lichaam stimuleert ons om meer te gaan eten. Vooral vet- en koolhydraatrijk eten lonkt omdat beide het meest voedzaam zijn voor ons lichaam.

Op karakter kunnen we dit nog een tijdje uitstellen, maar het noodlot wacht en voor je het weet eet je toch dat koekje dat je eigenlijk niet had moeten nemen. Maar wat is dan de oplossing?

Niet eten, maar voeden!

Afvallen begint bij de juiste mindset. Waarom wil je afvallen en wat wil je uiteindelijk bereiken? Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat ze hard wilde werken om binnen no-time terug bij af te zijn. ‘Niet voor even, maar voor het leven.’ Daarna gaan beweging en voeding een rol spelen. We gaan meer bewegen en minder eten. Maar minder eten draait niet om minder eten wat betreft volume en jezelf tekort doen. Het gaat erom dat je gezonde producten kiest en bewust je calorie-inname beperkt.

Zelf ben ik 18 kilo lichter dan ik ooit was en als personal trainer & lifestyle coach heb ik al heel veel mensen mogen helpen om 5, 10, 20 en zelfs meer dan 50 kilo gewicht te verliezen én het resultaat vast te houden. De grootste vriend in de eeuwige strijd van mijn cliënten en mijzelf? Groenten!

Om je een voorbeeld te geven: in 1 snicker van ongeveer 50 gram zitten 294 calorieën, geen vitaminen, geen mineralen, geen vezels en een verhoogd risico op verder afwijken van je voornemens. Voor hetzelfde aantal calorieën kun je meer dan een kilo broccoli eten. Boordevol gezonde koolhydraten, eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels.

Verdiep je in recepten

Nu snap ik dat je niet zo’n boomstronk als snack wegwerkt, maar je kunt je voorstellen dat groenten je kunnen helpen de hele dag een vol gevoel te hebben terwijl je je calorie-inname enorm beperkt. Creativiteit is daarin het meest belangrijk. Wortels, komkommers en tomaten helpen je op weg, maar maken gezond leven niet voor altijd een feest. Verdiep je in recepten en probeer ze uit. Voor je het week smul je jezelf een weg naar je einddoel!

3 eenvoudige recepttips

Om je op weg te helpen heb ik 3 eenvoudige recepten om je dag mee door te komen:

  • Smoothie: begin je dag met een stevige maaltijd. Mix 100 gram volle yoghurt, 3 eetlepels muesli, 2 soorten fruit en alle favoriete groentes door elkaar tot een smoothie waar je de hele dag op door kunt. Persoonlijke favoriet: aardbeien, banaan, spinazie en boerenkool.
  • Gegrilde groentenspies: courgette, champignons, paprika en eigenlijk alle groentes die je lekker vindt rijg je aan een spies en deze grill je onder het tosti-ijzer als side dish voor de lunch. Nog trek? Dan neem je er toch nog twee.
  • Gekookte broccoli dip je in een magere dipsaus, het liefste zelf gemaakt, om heerlijk mee van te genieten tijdens je favoriete tv-programma!

De tijd van jezelf uithongeren om die ene rits dicht te krijgen is duidelijk voorbij. Verwen jezelf met groenten en ik weet zeker dat je nog nooit zo ontspannen je afvaldoel bereikt.

 

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge