5 heerlijke groente die niet vergeten zouden moeten worden! De heerlijke, rijke smaken van ‘vergeten groente’ op een rij! Wat dacht je van de anijsachtige pastinaak, zachte aardpeer en schorseneren die iets weg hebben van de asperge?

1. Anijsachtige pastinaak

Pastinaak is familie van de wortel, maar heeft een lekkere zoetige, anijsachtige smaak. Hij wordt vaak gebruikt als smaakmaker in de soep of in stoofschotels en je kunt hem ook als lekker en gezond tussendoortje eten. Door ze in plakjes te roosteren in de oven met wat olijfolie, peper, zout en knoflook krijg je lekkere pastinaak frietjes. Serveer pastinaak ook eens als rauwkost of salade met een dressing of serveer gekookte pastinaak bij vlees of wild.

1008108-blog-pastinaak

2. Zachte, zoete aardpeer

Aardpeer heeft een zachte, zoete smaak die een beetje aan artisjok doet denken. Ze smaken heerlijk met aardappels, wortels, vis en noten. Ook met bijvoorbeeld prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze goed samen. Aardpeer is ook lekker om soep van te maken, met doperwtjes. bijvoorbeeld. In stoofschotels of wokgerechten is aardpeer ook een heerlijke toevoeging! Als je eens een alternatief wilt voor gebakken aardappeltjes, kun je aardpeer zeker gebruiken. Probeer aardpeer eens in dit culinaire recept: schol, stoofvlees, aardpeer, witlof en beurre noisette.

aardpeer

3. Schorseneren, oftewel; 'winterasperge'

De smaak van schorseneer doet denken aan asperge of artisjok en soms zelfs oester. Schorseneer wordt vaak gekookt gegeten met een (kaas)saus, maar rauw (geschild en geraspt) is hij ook bijzonder lekker. Je kunt schorseneer ook eens koud in een salade eten met partjes sinaasappel of net als asperges: met een gekookt ei en ham. Probeer eens dit verrassende recept van romige schorseneren!

schorseneren

4. Zoete koolraap

Koolraap heeft een zachte, iets zoete smaak die het beste tot zijn recht komt als de groente gekookt of gestoofd wordt. Koolraap is ook superlekker in de soep! Zoals in dit verrassende recept; met zalm en garnalen! Wist je dat je koolraap ook heel goed als aardappelvervanger kunt gebruiken voor in de puree of stamppot. Probeer het eens in deze heerlijke koolraapstamppot met paddenstoelen. Ook is koolraap heerlijk in recepten met bijvoorbeeld kerrie, kaas, pinda, rookworst, ham of lamsvlees of serveer hem eens gekookt in blokjes met spekjes en ui.

koolraap-blog

5. Pittige mierikswortel

Mierikswortel heeft een zeer scherpe en pikante mosterdachtige smaak en wordt daarom ook wel ‘peperwortel’ genoemd. Het Japanse ‘zusje’ van mierikswortel is wasabi, een variant met een nog pittigere smaak. Door zijn pittige smaak wordt hij vaak als smaakmaker aan diverse gerechten toegevoegd. Deze heerlijke courgettesoep met munt, wordt bijvoorbeeld op smaak gebracht met geraspte mierikswortel. Je kunt mierikswortel ook raspen en verwerken in rauwkost of roeren door mayonaise, zure room of Griekse yoghurt.

aardpeer-blog

 

 

 

Het jonge blad van de mierikswortel is lekker in salades met bijvoorbeeld rode biet of aardappel. De wortel doet het ook erg goed in combinatie met vis als paling en zalm of vlees, bijvoorbeeld varkensvlees, biefstuk, lamsbout of lamskoteletten.

 

Wat is jouw favoriete vergeten groente?
Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar