In ons land worden de lekkerste superfoods geteeld. Wat dacht je van de blauwe bessen, echte antioxidantenbommetjes! Maar ook broccoli, spinazie, bloemkool en kersen zijn nu vers van eigen bodem beschikbaar. Met deze vijf recepten boordevol seizoensgroente en -fruit ga jij gezond de zomer door!

1. Smoothie vol antioxidantenbommetjes

De blauwe bes behoort tot het superfruit vanwege de grote hoeveelheid anthocyanen. Wist je dat de bes daar ook zijn mooie blauwe kleur aan ontleent? Anthocyanen zijn net als bètacaroteen, vitamine C en vitamine E antioxidanten. Samen spelen ze een belangrijke rol in de dagelijkse weerstand en de bescherming van je huid. Maar dit antioxidantenbommetje bevat nog meer gezonde eigenschappen, lees hier verder.

Ben jij extra aan het trainen in zomer? Deze blauwe bessen smoothie is de ideale post work-out smoothie!

DSC_2301

2. Groene energieke salade

Broccoli is supergezond! De groente bevat net zoals de blauwe bes veel antioxidanten waaronder bètacaroteen, vitamine C en E. Ook bevat broccoli veel folaat (vitamine B11). Samen met vitamine C helpt folaat je energieniveau op peil te houden en bij de werking van de hersenen en het zenuwstelsel. Kort gekookt is de groente heerlijk in deze broccolisalade met kaasbasilicumdressing!

357

3. Zomerse popeye salade

Spinazie bevat foliumzuur en ijzer. Deze voedingsstoffen helpen bij het vervoeren en vrijmaken van energie in je lichaam. In spinazie zit naast ijzer ook magnesium, vitamine K en wat eiwit. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor sterke botten en spieren. Ook is spinazie één van de weinige groentesoorten met vitamine B1, wat onmisbaar is voor de werking van de hartspier. Maak voor bij de barbecue eens deze heerlijke spinaziesalade boordevol gegrilde groente.

VO_Salade gegrilde paprika courgette en spinazie

4. Bloemkool op de barbecue

Bloemkool bevat net als de meeste groenten veel voedingsvezels. Deze helpen de spijsvertering en zorgen voor een goede opname van voedingsstoffen. Ook is bloemkool een bron is van vitamine K, kalium en eiwit, wat belangrijk is voor sterke botten. Opvallend is dat bloemkool net als bijvoorbeeld aardbei en andere fruitsoorten veel folaat (vitamine B11) en vitamine C bevat. Bloemkool levert daarmee een belangrijke aanvulling op de vitaminevoorraad. Wist je dat bloemkool ook kunt grillen op de barbecue? Maak eens deze heerlijke groentespiezen!

HR_010576_05_399

5. Verfrissend kersenijs

Kersen bevatten veel vitamine A en C en kalium. Verder zijn kersen een belangrijke bron van antioxidanten en zouden ze ontstekingsremmend werken! Echt een toppertje dus die kers! Heerlijk om natuurlijk als gezonde snoepjes op te eten of wat dacht je van verfrissend, gezond kersenijs!

1015678

 

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge