Je kan er niet omheen, foto’s maken van je eten is in! Instagram en Facebook staan vol met foto’s van heerlijke gerechten. Lijkt het jou leuk om mooie foto’s te maken van je avondeten? Bijvoorbeeld van je zelfgemaakte creaties met de ingrediënten uit de Verse Oogst Box? Lees dan nu deze 5 praktische tips!

1. Licht

Foto’s worden het allermooiste bij natuurlijk licht, daglicht dus. Best lastig in de winter! Als je gebruik kan maken van daglicht, ga dan zo dicht mogelijk bij een raam zitten of zelfs buiten. Laat de zon niet direct op je bord schijnen, gebruik het licht indirect. Als het al donker is buiten moet je het doen met het kunstmatige licht dat er is. Gebruik in ieder geval niet je flits! Probeer bij te schijnen met een lamp. Het beste is om 1 lichtbron te hebben, dus schakel andere lampen dan even uit. Zet je bord niet direct onder een lamp, dan valt alle diepte weg.

2. Compositie

Foodfoto’s worden vaak gemaakt van bovenaf, maar het is ook leuk om een keer een andere compositie te gebruiken. Bijvoorbeeld heel erg ingezoomd op 1 ingrediënt. Hoe dan ook, let goed op de compositie. Wat zie je nog meer op de foto? Wat ligt er om het bord heen? Bestek, pannen, een glas, of misschien juist wel helemaal niks. Hier kan je mee spelen om een mooi plaatje te creëren.  

3. Kleur

Zorg ervoor dat het eten op je bord lekker veel kleur heeft. Kook de groentes niet te lang zodat ze hun kleur behouden. Is je recept niet zo kleurrijk? Voeg een takje kruiden toe als garnering, of leg wat cherrytomaatjes speels op het bord. De kleuren hieruit kunnen het beeld van het hele bord ophalen!

4. Achtergrond

Zorg voor een mooie ondergrond. Dit kan je eettafel zijn, een tafellaken, een kleurrijk servet, maar je kan ook een wit A4’tje onder je bord leggen voor een effen en lichte achtergrond.  

5. Styling

Let goed op wat er op je bord ligt. Het gerecht hoeft natuurlijk niet restaurant-waardig opgediend te zijn, maar de manier waarop je gerecht is geserveerd maakt heel veel uit voor de foto! Gebruik bijvoorbeeld een klein bakje om puree of stamppot als een net rondje op je bord te leggen, of gebruik een ijslepel voor bolletjes. Met een keukenpapiertje kan je de randen van het bord schoonvegen, zodat het geheel er netjes en smakelijk uitziet!

Heb jij goede tips voor het fotograferen van je eten? Laat ze hieronder weten!

de gigantjes Er zijn zoveel manieren om eens te variëren met de inhoud van de lunchbox!