Het product van deze week is de bijzondere tomaten mix. Deze bestaat uit verschillende tomaten waaronder, de gele en oranje trostomaat. De producten zijn helaas nog niet te koop in de Nederlandse supermarkten, maar hier willen we graag verandering in brengen. We gaan jullie daarom deze week enthousiast maken over deze bijzondere tomaten. De vijf tips die je erover moet weten hebben we voor je op een rijtje gezet!

1. Kleurrijke gele trostomaat

Gele trostomaten geven met hun opvallende, natuurlijke kleur je gerecht een zonnige toevoeging! Ze zijn fruitig en friszoet van smaak en bevatten veel sap. Lekker in een frisse zomersalades, op brood of als decoratie bij verschillende gerechten.

2. San Marzano bevat weinig vocht

In de tomaten mix zit ook de bijzondere San Marzo tomaat. De teler Peter Enthoven vertelt: “Wat de San Marzano tomaat zo bijzonder maakt is dat hij weinig vocht en zaad bevat en daarom bij uitermate geschikt is voor het maken van pastasaus!”

3. Bewaar tomaten niet in de koelkast

Dat verstoort namelijk het narijpingsproces. Je kunt ze beter ook niet in de buurt van bijvoorbeeld komkommers of aubergines bewaren. Ze kunnen dan namelijk sneller bederven. Dit komt doordat tomaten (en ook rijpe appels en kiwi's) veel ethyleen produceren. Koolsoorten, komkommers, broccoli, aubergines en champignons zijn erg gevoelig door bederf door ethyleen. Eet tomaten bij kamertemperatuur, dan komt de smaak het beste tot zijn recht.

4. Tomaten zijn supergezond!

De tomaat bevat veel gezonde voedingswaarden. De tomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering. In het lichaam wordt bètacaroteen ook omgezet in vitamine A wat goed is voor het gezichtsvermogen en de weerstand. Ook bevat de tomaat veel voedingsvezels en relatief veel eiwit. Daarnaast bevat de tomaat kalium dat een rol speelt bij het behoud van een gezonde bloeddruk. En net als veel vruchtgroenten bevat de tomaat ook veel vocht en is het een goede dorstlesser.

5. Superveelzijdig!

Je kunt tomaten vullen, bakken, grillen of roerbakken. Losse tomaten zijn voor allerlei smakelijke toepassingen geschikt. In frisse salades, gewoon naturel als broodbeleg of als mooie decoratie bij het opmaken van schotels. Er zijn veel verschillende soorten tomaten met elk een eigen smaak. Ze zijn vrijwel allemaal heerlijk in een salade, maar er zijn ook specifieke toepassingen waar ze ideaal voor zijn. Lees hier meer over in deze blog!

Heb jij nog een handige tip over tomaten? Laat ‘m dan achter onder dit bericht!

 

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge