Van Oer-Hollandse spruiten met aardappelen en vlees, een stamppot tot aan roergebakken spruiten. Spruiten zijn niet alleen supergezond, maar ook veelzijdig! De 5 tips over het product van deze week hebben we voor je op een rijtje gezet!

1. Spruitenlucht verminderen

Om de spruitjes lucht te beperken kun je een stukje ui meekoken. De typische lucht blijft dan achterwege.

2. Supergezond!  

Spruitjes bevatten tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels en zijn net als andere groenten belangrijk voor je weerstand in de winter. Vitamine C biedt samen met de B-vitamines en de natuurlijke suikers in spruitjes ook een helpende hand in de functie van je zenuwstelsel en je hersenen. Kalium, fosfor en eiwit spelen samen een rol bij de opbouw en het herstel van de botten. Ook helpen vitamine C en B om je energie op peil te houden. De voedingsvezels helpen ook bij de opname van andere voedingsstoffen.

3. Gelijkmatig gaar

Om alle spruiten gelijkmatig gaar te koken kun je van de grote spruiten de stronkjes inkruisen met een mes. Dit verkort de kooktijd.

4. Anti-verspillingstip

Spruiten over? Gooi ze in een Hollandse groentesoep voor een stevige lunch of late brunch!

5. Kinderen aan de spruiten

Ze worden vooral als hoofdgerecht gegeten, bijvoorbeeld op de oer-Hollandse manier met aardappelen, vlees en jus erbij. Je kunt ze ook verwerken in een stamppot of wokken.

Je kunt ze ook eens kort koken en vervolgens roerbakken met tomaten en Mexicaanse kruiden. Dit serveer je dan in een tortilla. Of verwerk ze in een hartige taart met oude kaas. Bereid ze ook eens in een lekkere soep of een stoofgerecht. Of wat dacht je van een winterse maaltijdsalade met bijvoorbeeld spruiten, achterham en zure room? Er zijn genoeg mogelijkheden.

Kinderen zijn meestal niet zo’n fan van spruiten door de mild-bittere koolsmaak. Door andere ingrediënten toe te voegen, wordt de smaak minder uitgesproken. Maak ze wat zoeter door ze te stoven met stukjes appel of pompoen. 5 recepten waarmee je jouw kinderen aan de spruiten krijgt vind je hier.

Heb jij nog een goede tip over spruiten? Laat ‘m dan achter onder dit bericht!

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar