Wij hebben de 5 tips die je moet weten over dit bijzondere product op een rijtje gezet! Wist jij bijvoorbeeld dat je spitskool ook rauw kunt eten? Heerlijk in een salade! Lees snel verder voor alle tips!

Rauwe spitskool

Met spitskool kun je in de keuken alle kanten op. Je kunt de kool niet alleen koken, roerbakken en stoven. Ook rauw is spitskool heerlijk voor in een salade of voorgerecht. Wat dacht je van deze salade van spitskool met sushirijst, omelet en surimi?

Niet te lang koken

Je kunt spitskool beter niet te lang koken. Kook de groente in 10 minuten gaat in weinig water met een snufje zout. Te lang gekookte kool geeft een nare kooklucht en wordt zwaar verteerbaar doordat er zwavelverbindingen ontstaan.

Spitskool is supergezond

De kool is supergezond! Spitskool levert meer vitamine C dan de verwante witte kool. Vitamine C ondersteunt samen met het folaat, het kalium en de natuurlijke suikers de normale functie van het zenuwstelsel en de hersenen. Ook is vitamine C belangrijk voor je weerstand en kalium is goed voor de bloeddruk. Daarnaast is spitskool rijk aan eiwitten zijn deze voedingsstoffen samen met kalium belangrijk voor het behoud van sterke spieren.

Hollandse spitskool

Wist je dat spitskool na het oogsten door de telers wordt bewaard in speciale koelcellen? Hier wordt de spitskool gekoeld bij een temperatuur van ongeveer een halve graad. Ook het zuurstofgehalte wordt teruggebracht tot 2%. Hierdoor staat het verouderingsproces stil en kan de spitskool tot wel eind maart worden bewaard. De oogst wordt in delen, in opdracht van de supermarkt, uit de koeling gehaald en naar de winkels gebracht. Waardoor iedereen tot maart kan genieten van heerlijke, zoete spitskool.

1013989

Er bestaat ook rode spitskool

Spitskool is familie van de witte kool en wordt door de telers vaak ‘sluitkool’ genoemd. Dit komt doordat de bladeren van de kool zich dicht opeen over het groeipunt sluiten en zo een kool vormen. Er bestaat ook rode spitskool. Dit is een kruising tussen een ‘gewone’ spitskool en een rode kool. De kruising verenigt het goede van beide koolsoorten: de mooie rode kleur van de rode kool en de zachte smaak van spitskool.

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar